Šef zagrebačkog SDP-a s divljenjem govori o komunističkom diktatoru: Tito je za mene nezaobilazna osoba

Šef zagrebačkog SDP-a s divljenjem govori o komunističkom diktatoru: Tito je za mene nezaobilazna osoba

Spor oko vraćanja imena Trgu maršala Tita bio je tema tribine “Krug za Titov trg”, održane 13. aprila u prostorijama SPD-a “Privrednik” u Zagrebu, na žalost bez prisustva predstavnika gradskih vlasti koje po mišljenju – dvoje sudionika, Katarine Peović iz Radničke fronte i Viktora Gotovca iz SDP-a – otežu s vraćanjem imena trga.

– Razlog zašto bi Radnička fronta vratila ime trgu nije nostalgija, nego vjerovanje u ideju solidarnosti, jednakosti i radničkih prava – rekla je Katarina Peović, ističući da su članovi koalicije Možemo najavljivali da će vratiti ime trga pa potom odustali, javljaju Novosti.

– Živimo u realpolitici gdje su na zadnjem mjestu pitanja radničkih prava. Ne otvaraju se radna mjesta, a ljude se otpušta – rekla je Katarina Peović i ocijenila da se od aktualne vlasti ne može očekivati da se referira na Titove ideje.

– Filoustaše nemaju dovoljno hrabrosti da kažu da je riječ o ustaštvu, a licemjerno je i da desnica ne zastupa jasno svoje političke stavove, pa su Hasanbegović i članovi njegovog kluba vijećnika u gradskoj Skupštini mijenjali stav kod glasanja zbog političke trgovine – kazala je Katarina Peović.

Naglasila je da ne smijemo pristati na budućnost s podržavanjem desnih elemenata, protjerivanjem migranata i revidiranim stavovima i vrijednostima, koje su jako bliske desnici, a ne ljevici.

Desnicu je optužila i da se njeno djelovanje svodi na mahanje zastavama, ali da se, iako tvrde da su suverenisti, nisu suprotstavili stranom kapitalu. Govoreći o ljevici, naglasila je da antifašistička fronta mora biti beskompromisna i čvrsta i da se tu ne smije kalkulirati.

Politika nije samo gradnja kanalizacije. Politika nosi ideologiju i to je ono po čemu se pozicije razlikuju, rekao je Viktor Gotovac, ističući da je za onog tko pripada lijevoj ideji Josip Broz Tito nezaobilazna osoba. Branitelji su obranili granice Hrvatske, ali netko ih je crtao, rekao je i govoreći o političkim sporovima, naglasio da na ljevici raspravljaju o idejama, a ako se ne slažu, raspravljaju dalje.

– Iz boce smo 90-ih pustili duha, a od incidenata koje su popratile stvaranje hrvatske države, zločina i izbacivanja iz stanova, o čemu se predugo šutjelo, od dolaska Tomislava Karamarka danas živimo “outano” filoustaštvo. Moj elementarni stav i pristup jeste da, ne samo Josip Broz Tito, nego i drugi zaslužuju svoj naziv u određenom vremenu i prostoru. Upravo oni koji žele dobro ovom gradu i državi moraju podržavati opcije koje će graditi i državu činiti boljim – rekao je Gotovac i naglasio da oko vrijednosti nema anketa ni istraživanja javnosti.

Promjene imena ulica su odraz političkog raspoloženja, a njihova imena ne mogu biti ona koja izazivaju nacionalni razdor, rekao je treći učesnik Zlatko Hasanbegović, ističući da povijest nije samoposluživanje, te da se hrvatski nacionalizam ne može nazivati fašizmom.

SDP nije stranka biračke volje nego rezultat inženjeringa Franje Tuđmana kako bi očuvao stranku koja je bila relikt prošlosti, a to je danas kavijarska pseudoljevičarska interesna skupina, rekao je i podsjetio da je njegov uvjet za konstituiranje skupštinske većine s Milanom Bandićem bio ukidanje imena Trga maršala Tita.

Veliku je raspravu izazvala najava premještanja komemoracije s Bleiburga u Udbinu. Dok je Gotovac rekao da svaka žrtva ima pravo da joj grob bude obilježen, povjesničar Milan Radanović podsjetio je iz publike da je sporno komemorirati ustaške žrtve u Udbini koja je bila ustaški osinjak i u kojoj su ustaše ubijale Srbe, kao da je samo u obližnjim Jošanima pobijeno nekoliko stotina ljudi, a spomenik njima u spomen srušen.

Foto: Hina