Ozbiljan udarac Putinu: Ukrajinci pogodili rusku krstaricu koja je imala ključnu ulogu u ratu u Siriju

Ozbiljan udarac Putinu: Ukrajinci pogodili rusku krstaricu koja je imala ključnu ulogu u ratu u Siriju

Ukrajina je u srijedu navečer objavila da je pogođena ruska krstarica, a Rusija tvrdi da je došlo do eksplozije zaliha streljiva.

“Streljivo na krstarici je eksplodiralo kao rezultat požara na ratnom brodu”, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

“Plovilo je ozbiljno oštećeno. Cijela posada je evakuirana. Uzrok požara se istražuje”, navodi se u priopćenju.

Ukrajina je rekla da je 186 metara dugo plovilo pogođeno njihovim projektilima Neptun, javlja N1.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič tvrdi da ruski spasioci ne mogu doći do plovila, na kojem je moglo biti čak 510 članova posade.

“Potvrđeno je da je projektil pogodio točno tamo gdje su ga poslali naši službenici granične patrole sa Zmijskog otoka”, objavio je na Telegramu guverner Odese Maksim Marčenko.

Kako piše BBC, krstarica je konstruirana početkom 1980-ih u tadašnjem SSSR-u. Bio je to vodeći brod sovjetske mornarice Project 1164 klase Atlant. U početku se zvala Slava, ali je kasnije preimenovana u Moskva.

Glavno naoružanje ratnog broda su protubrodske rakete P-1000 Vulkan.

Krstarica je 2000. godine postala vodeći brod Crnomorske flote, a odigrala je ključnu ulogu tijekom ruske vojne kampanje u Siriji koja je započela 2015. godine.

Jedan od najvažnijih ratnih brodova ruske mornarice ili pluta napušten ili je na dnu Crnog mora, što je ogroman udarac za vojsku koja se bori protiv ukrajinskog otpora već 50 dana.

Ruski mediji izvijestili su da je posada s broda evakuirana nakon što je izbio požar na brodu. Citirajući rusko ministarstvo obrane, ruski mediji TASS i RIA pišu da je ruski brod Moskva “ozbiljno oštećen” u incidentu, a uzrok požara se istražuje. U ruskim izvješćima nema navoda o žrtvama.

Nekoliko sati ranije, ukrajinski dužnosnik objavio je da je ruski ratni brod pogođen krstarećim projektilima ispaljenima iz Ukrajine. Zbog velikih oluja nad Crnim morem koje su onemogućile satelitsko snimanje, CNN nije mogao potrvrditi da je brod pogođen kao ni njegovo trenutno stanje, ali analitičari kažu da požar na takvom brodu može dovesti do katastrofalne eksplozije koja ga može potopiti.

Analitičari navode da se radi o strašnom udarcu u samo srce ne samo ruske mornarice, nego i nacionalnog ponosa.

“Samo bi gubitak podmornice naoružane balističkim projektilima ili Kuznjecova, jednog ruskog nosača zrakoplova, nanio veći udarac ruskom moralu i reputaciji mornarice u očima ruske javnosti”, rekao je za CNN Carl Schuster, umirovljeni kapetan američke ratne mornarice.

“Ovo je golemi udarac”, rekao je Allesio Patalano, profesor rata i strategije na londonskom King’s Collegeu.

“Brodovi provode akcije daleko od očiju javnosti, njihove aktivnosti su rijetko tema novinskih izvještaja. No, radi se o plutajućim komadima nacionalnog teritorija i zato, kad izgubite jedan od njih, a naročito glavni brod flote, politička i simbolička poruka, uz sam vojni gubitak, se ističe upravo zbog toga”, dodao je.