Neprihvatljiva dvostruka mjerila: Šefica liječničke udruge sumnja da je Capak pogodovao Hrebaku

Neprihvatljiva dvostruka mjerila: Šefica liječničke udruge sumnja da je Capak pogodovao Hrebaku

Predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit u RTL-u Danas kazala je da je i struka zbunjena slučajam Hrebak jer i oni, kao i građani, slijede službene preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Nigdje nije ništa navedeno u tom smislu da bi podržalo ovakvu odluku ravnatelja Capaka. Nigdje u službenim preporukama ne piše da se grđani mogu samoinicijativno javiti na testiranje niti da su nakon toga, u slučaju negativnog testa, slobodni napustiti samoizolaciju i ponašati se kao da se ništa nije dogodilo”.

Na pitanje voditelja je li onda riječ o dvorstrukim mjerilima, Šmit odgovara: ”To se i mi pitamo sad”.

“Svi dolazimo na radnim mjestima u kontakt s pacijentima koji su potencijalno mogući nositelji virusa. Ukoliko svi postupe na ovakav način, dođu u kontakt s osobom koja je pozitivna, sukladno dosadašnjim situacijama može nazvati ravnatelja Capaka u večernjim satima, ako nema drugih dostupnih epidemiologa, i ukoliko dobije preporuku da se testira i bude negativan, sutra može meni doći u ambulantu jer očito je to tako izvedivo. Moramo postaviti jasne kriterije, nedvojbeno napisati službene preporuke koje će svim građanima sugerirati ispravan obrazac ponašanja za koji neće biti moguća tumačenja lijevo ili desno”.

Šmit je apelirala na hrvatske epidemiologe da sjednu i napišu jasne i nedvojbene smjernice za sve. Ističe, kako nažalost trenutno očito ima puno sive zone.

Činjenica je da je član Izvršnog odbora HUBOL-a, Ivan Bekavac – član Mosta, dakle oporbe, a Hrebak podržava vladajuće. Ipak Šmit odbacuje mogućnost da je ovdje riječ o politčkom obračunu.

“Mi smo osnovani 2013. u vrijeme Milanovićeve vlade, suprotne političke opcije. Nismo štedili ni tadašnjeg ministra ni gospodina Vargu. Naš apsolutni interes je interes liječnika, a posljedično tome interes građana.”

Šmit kaže da pravnih konzekvenci očito neće biti, ali se postavljaju pitanja što će se dogoditi ako se pokaže da je Hrebak nakon nekoliko dana od testiranja ipak pozitivan na koronavirus.

“Takvih slučajeva je bilo. Treba razmišljati za budućnost i biti pametan, čeka nas jesen i bujanje epidemije. Moramo biti vrlo jasni i nedvojbeni kada dijelimo preporuke da bi javnost imala povjerenja u epidemiološku službu i liječnike. Preporuke moraju biti jasne za sve”.

Foto: Hina

Facebook Comments