Šefica naprasno ugašene udruge, koja je povezana s aferom Kongo, ima odlične veze u politici: Spominju se zanimljiva imena

Šefica naprasno ugašene udruge, koja je povezana s aferom Kongo, ima odlične veze u politici: Spominju se zanimljiva imena

Ugašena je riječka udruga “Marijina farma” čija je osnivačica Marija Ivaniš i koja je surađivala s ravnateljem sirotišta u DR Kongo Emmanuelom Kabongom, a danas tvrdi da nema kontakte s njim. Manje je poznata poveznica Ivaniš s politikom kao i da je Sofija Bukvić, koja je 2019. bila članica udruge, i danas u politici. Zanimljivo je da su i one, baš kao i neki akteri afere Zambija, povezane s politikom.

Marija Ivaniš, docentica je Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci. Ona je inače kći riječkog političara Nikole Ivaniša koji je počasni predsjednik PGS-a. Ivanišu je podršku u kandidaturi za gradonačelnika Rijeke dao i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i to na lokalnim izborima 2021. godine.

Zanimljivo je kako je Nikola Ivaniš u predizbornoj kampanji koristio i fotografiju svojih unuka, među kojima je i dječak kojeg je Marija Ivaniš posvojila iz Konga, javlja Narod.hr.

Među donatorima ove tek ugašene udruge je i Grad Krk kojem je desetljećima na čelu Darijo Vasilić, ujedno i predsjednik stranke PGS.

Povezanost Marije Ivaniš i oca Andreja Plenkovića

Ivaniš je koautorica sveučilišnog udžbenika “Poslovna etika i duhovnost u procesu korporativnoga upravljanja. Novi pristup strateškom menadžmentu u doba multikulturalizma”. Knjiga je izdana 2015. u Rijeci, a za nju je vrlo pozitivnu recenziju napisao Mario Plenković, pokojni otac aktualnog hrvatskog premijera.

Zanimljivo je kako je pak 2020. podržavala Vojka Obersnela (SDP), koji je na mjestu gradonačelnika Rijeke bio od 2000. do 2021. Tada joj je smetala “ekstremna desnica”.

“Plakat će oni za vama! Ali nećemo mi normalan narod dozvoliti ekstremnoj desnici da ikad kroči u ovaj grad i oduzme slobodan um i sve što ste kao gradonačelnik podržavali. Rijeka će uvijek ostati Rijeka”, napisala je tada na društvenim mrežama.

Članica “Marijine farme” Sofija Bukvić, inače je iz stranke Centar (nekadašnje Pametno bračnog para Puljak).

Trenutačno je Bukvić kandidatkinja na izborima za vijeće riječkog mjesnog odbora Zamet, kao što je moguće vidjeti na stranicama DIP-a, ispred stranke Centar.

Kao predstavnica te stranke Bukvić se 2020. nalazila na koalicijskoj listi (Stranka s imenom i prezimenom – Pametno – Fokus) za Hrvatski sabor u 8. izbornoj jedinici.

Bukvić je ranije bila članica SDP-a, što je moguće vidjeti na stranicama riječkog SDP-a.

Sofija Bukvić, kako sama kaže u intervjuu 2019., godinama radila u financijama u Domu zdravlja.

Nikola Ivaniš, otac Marije Ivaniš, i Stipe Mesić