Šefica sindikata socijalnih radnika o udruzi Jelene Veljače: Ja bih rado da nas “Sasi me” ne spašava

Šefica sindikata socijalnih radnika o udruzi Jelene Veljače: Ja bih rado da nas “Sasi me” ne spašava

Gošća RTL Direkta bila  je Jadranka Dimić, predsjednica Hrvatskog sindikata socijalnih radnika.

Protiv koga prosvjedujete i zašto? 

“Zbog šutnje resornog ministarstva. Cijeli niz godina, mi dvadeset godina upozoravamo na probleme. Znamo da smo potkapacitirani, imamo pretjerane ovlasti, znamo da radimo u neadekvatnim uvjetima, ne napredujemo, imamo nametnuto skrbništvo. Nemamo odgovor, a apeliramo stalno.”

Ništa se nije događalo dok se nisu pokazale udruge, kao da ste bili pasiv…

“Ovaj je sustav vrlo tih, jedina povratna informacija je zadovoljstvo. Ja bih rado da nas Spasi me! ne spašava… Način na koji spašava je poguban za naš sustav iz razloga jer u jednom trenutku si iz te udruge dozvoljavaju da procjenjuju rad sustava. Pri tome se vulgarno širi govor mržnje.”

Jadranka Dimić, predsjednica Hrvatskog sindikata socijalnih radnika.

Tu će biti tužbe…

“187 tužbi je jako krasna situacija..”

“Mi se svaki put odazivamo, prosvjedujemo stalno i redovito. Ono što je problem – to nisu samo centri za socijalnu skrb. Mi radimo s korisnicima s najtežim psihičkim oštećenjima, koji imaju psihofizičke smetnje.. Mi si ne možemo priuštiti luksuz da nas nema. Mi moramo promijeniti kateter, moramo nahraniti bebu”.

“Mi ćemo sutra prosvjedovati šutnjom, prvi put. Sljedeći će možda biti gromoglasan, na kraju računamo na štrajk u kojoj god mjeri”.

Ni socijalna radnica neće biti odgovorna u ovom slučaju. Tko je kriv? Mir mir, nitko nije kriv ili?

“Krivci su u  zatvoru. Glavni krivci. Ja sam socijalni radnik, ja znam da moji radnici rade s puno empatije. Ja nisam ni u jednom trenutku dvojila da je ta kolegica  napravila posao kako treba. Dovedi – streljaj – sljedeći. Tako svi funkcioniraju.  30 godina rada se anulira zbog jednog slučaja. Mene zanima jedno pitanje – Hoće li ti ljudi dobiti neku satisfakciju, javnu ispriku? “, rekla je na kraju Jadranka Dimić.