Šeks je “‘identificirao, otkrio, uhitio i transferirao” ratnog heroja Gotovinu: Sada se besramno pokušava opravdati

Šeks je “‘identificirao, otkrio, uhitio i transferirao” ratnog heroja Gotovinu: Sada se besramno pokušava opravdati

Bio je to trenutak kada je Hrvatska stala. Prije 15 godina na današnji dan uhićen je Ante Gotovina. Zbilo se to u Španjolskoj, na Kanarskim otocima, za vrijeme večere u jednom hotelu. Nakon četiri i pol godine bijega od haaške optužnice za ratne zločine, za većinu Hrvata general Gotovina je i dalje bio heroj.

‘Jednom se moralo dogoditi’

”Da, ja sam Ante Gotovina”, odgovorio je španjolskim policajcima. I dok su mu stavljali lisičine, gledajući u policijsku kameru mirno je zaključio “Jednom se i to moralo dogoditi”. Snimka je to koja je obišla svijet. Uz sebe je imao 12 tisuća eura i putovnicu na ime Kristijan Horvat.

”Želim obavijestiti javnost da smo jutros dobili obavijest od glavne haaške tužiteljice haaškog tribunala da je general Gotovina uhićen u Španjolskoj”, rekao je tada Ivo Sanader, bivši predsjednik Vlade, javlja RTL.

Bio je to kraj potrage svih potraga. Uvjet bez kojeg Hrvatska nije mogla u Europsku uniju. Glavna haaška tužiteljica vijest je dočekala u Beogradu i proslavila šampanjcem. Sve do tad uporno je tvrdila.

”Imamo dokaze da je Gotovina u dosegu hrvatske vlade i to zato što se nalazi u Hrvatskoj, ako ne u Hrvatskoj, onda hrvatskom dijelu BiH”, rekla je 19. 5. 2005. bivša glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte.

Što Račanova vlada nije uspjela s raspisivanjem nagrade od 350 tisuća kuna za svaku informaciju, uspjela je Sanaderova s Akcijskim planom.

”Identificirati, otkriti, uhititi, transferirati”, izjavio je 1. 3. 2005. bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Četiri riječi koje su ga obilježile, a koje s njim, kaže Šeks, nemaju veze. Bio je to zaključak sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost čiji su autori tadašnji predsjednici Stipe Mesić i Ivo Sanader.

”To je bila državna politika. Oni su to predložili i dali nalog a ja nisam ni glasovao jer nisam član toga Vijeća. Da sam ja autor i tog akcijskog plana za uhićenje, a to je bio ministar unutarnjih poslova Karamarko i glavni državni odvjetnik Bajić, a ja ni luk jeo ni luk mirisao”, kazao je Vladimir Šeks, bivši predsjednik Sabora.

Predsjednik Mesić sjeća se pritisaka sa svih strana, i neumoljive Carle del Ponte. Preko prijatelja novinara Ive Pukanića, koji je Gotovinu intervjuirao u bijegu, poslao mu je poruku.

”Da on dođe u Zagreb i da dođe k meni u ured i tražit ćemo da dođu tužitelji na ispitivanje smatrao sam ako bude u mom uredu nema toga tko bi ga odveo u Haag”, kazao je Stjepan Mesić.

Od toga nije bilo ništa, a dvije godine poslije, Akcijskim planom hrvatske tajne službe uhvatile su poziv supruge Dunje Gotovine i locirale generala. Hrvatska je dobila pozitivnu ocjenu suradnje s haškim sudom. A Gotovina počeo borbu za svoju slobodu.

”Časni sude nisam kriv”, rekao je 12. 12. 2005. Ante Gotovina.

Prva presuda bila je 24 godine zatvora, sloboda je slijedila tek nakon žalbe i sedam godina pritvora. Trenutak za koji svaki Hrvat zna gdje je bio. Je li moglo sve drukčije?

”Normalno da se moglo drukčije, jer to su oni koji u tobože surađivali s Haaškim tribunalom, a blokirali su rad , a štetu je imao upravo general Gotovina je morao biti u izgnanstvu”, kazao je Mesić.

I na slobodi general Gotovina nikada do kraja nije otkrio gdje se skrivao. Na povratku u Hrvatsku okrenuo je novu stranicu.

”Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti”, izjavio je umirovljeni general Ante Gotovina 16. 11. 2012.

Rečenicu koju sada ponavljaju svi hrvatski političari. A sudbina jednog čovjeka odredila je i put cijele zemlje.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina