Selak Raspudić poručila HDZ-ovoj zvijezdi u usponu: Nekad ste skupljali satove, a sada ste spali na armature i optužnice

Selak Raspudić poručila HDZ-ovoj zvijezdi u usponu: Nekad ste skupljali satove, a sada ste spali na armature i optužnice

U emisiji HTV-a Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala gostovali su Damir Habijan (HDZ), Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta), Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata i Robert Jankovics, Klub zastupnika nacionalnih manjina.

Habijan: Cilj je urediti područje referenduma

Damir Habijan
(HDZ) podsjetio kako je pred dva, dva i pol mjeseca u Saboru bio prijedlog zakon o referendumu.

– Tada je unisono, i iz redova HDZ-a, ali iz redova oporbe, bilo postavljeno pitanje, ako želimo pravno područje referenduma doista regulirati, a moramo priznati da postoji nejasnoća i manjkavosti u postojećem pozitivnom propisu, onda moramo pristupiti izmjenama Ustava i ustavnog zakona. To je bio unisoni stav i vladajućih i opozicije. Danas vidim u Saboru, pogotovo u dijelu oporbe drugačije glasove, ponovno dolazi na pijedestal ono što je modus operandi i narativ, pogotovo kolega iz Mosta, koji očito ovdje vide priliku da skupe određene političke poene. Cilj ovih izmjena Ustava i ustavnog zakona je da se pravo područje referenduma doista uredi da bude prihvatljivo i da se olakša te da bude potpuno jasno kako proces referenduma teče, objasnio je Habijan. 

Istaknuo je kako ustavnopravni stručnjaci također ističu kako je dobro da Ustavni sud odlučuje o ustavnosti pitanja odmah na početku kako bi se spriječila, energija, trošak i strast koja nastane kad se skupe potpisi i onda tek Ustavni sud kaže kako pitanje nije u skladu s Ustavom.

Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta) rekla je kako joj je smiješna konstatacija kolege Habijana da Most skuplja političke bodove na ovome.

– Možda i skupljamo političke bodove. Nekad ste skupljali satove, a sada ste spali na to da skupljate armature i USKOK-ove optužnice. Vidjet ćemo, neka građani procijene čiji ima se izlog više sviđa, bila je oštra na početku.

– Potpuno je nevažno koliko će malo biti potrebno potpisa skupiti u situaciji kada se referendum nikada neće moći realizirati, odnosno neće se njegov zahtjev ostvariti u praksi. Daju se faraonske ovlasti Ustavnom sudu koji može i prije prikupljanja potpisa prekinuti inicijativu i reći da je pitanje protuustavno. A da će to učiniti pokazuje nam 30-godišnja praksa u RH gdje Ustavni sud nije blagoslovio niti jedno referendumsko pitanje. Po vašem prijedlogu za izmjenu Ustava trebalo bi 1,2 milijuna potpisa, odnosno glasova, a ako tome pridodati i dio ljudi koji bi bio protiv mi bi trebali imati veću izlaznost na referendum nego što to imamo na demokratske izbore. Ovakvim ovlastim Ustavnog suda i nemogućim kvorumom referendumi će se dokinuti. Povod je bila činjenica da je HDZ vidio da postoji malo volje u narodu i da se narod angažirao da bi dokinuo HDZ-ovo svevlašće za vrijeme COVID krize. Ono čega se HDZ zapravo pribojava je eskalacija problema na jesen i “Bog zna kakvih mjera” koje planiraju uvesti pa želi onemogućiti građane u jedinom institucionalnom načinu kanaliziranja njihove političke volje u međuizbornom razdoblju. Posljedica toga mogu biti jedino ulični nemiri. Ovakvim, praktičnim dokidanjem referenduma vi “de facto” tjerate ljude na ulicu, istaknula je.

Habijan: Most zaziva ulicu

Odmah je reagirao Habijan.

– Počet ću od ovog zadnjeg. Interesantno je, to ste spomenuli tijekom rasprave u Hrvatskom saboru, jedino vi, dakle iz Mosta. Mislim da konkretno baš vi i kolega Grmoja. Zazivanje ulice na jesen, nemira, građanski neposluh. Interesantno je zato što je to narativ koji je u jednom trenutku spomenuo i predsjednik Milanović. To samo potvrđuje ovu tezu da je to očito vaš mentor s kojim vrlo često komunicirate i da je to ona teza koju smo postavili, vrlo točna. Što se tiče “faraonskih ovlasti” Ustavnog suda koje spominjete. Ovlasti Ustavnog suda se uopće ne mijenjaju. Samo što se mijenja je da će Ustavni sud imati priliku odlučiti o ustavnosti referendumskog pitanja, prije iz razloga koje sam naveo, rekao je.

– Mi smo u prvoj fazi, ovo je tek prijedlog odluke da se pristupi izmjeni Ustava i Ustavnog zakona. Tek sada slijedi prijedlog nacrta i onda će se raspravljati, napomenuo je.

Vidović: Otvaramo opću raspravu o Ustavu

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović odgovorio je pitanje zašto je 10 njegovih kolega u stranci dalo potporu prijedlogu, a drugi nisu, kao ni on.

– Zato što tog trenutka nisam bio u klubu. Nema tu podjela kad je riječ o inicijativi koju smo mi podržali kao inicijativu da se otvori rasprava bez ulaženja u meritum stvari. HDZ-u nije bio potreban bilo koji naš potpis, bilo mu je dovoljno 31. Radi se o tome da se deklarira politička volja da se ide u proces izmjena Ustava. Sutra ćemo izaći s našim prijedlogom zaključka da se otvori opća rasprava u Ustavu i da se razgovara o Ustavnoj reformi Hrvatske. Sve je postalo predmet ozbiljnih preispitivanja od posljednje izmjene Ustava 2000. godine – izborni sustav, pitanja Ustavnog suda i na koji se način biraju njegovi suci, teritorijalnog ustroja RH, svi pričaju o 573 općine, o pitanjima nove generacije ljudskih prava, prava na zdravi okoliš, prava na zdravlja, nabrojao je Vidović.

Naglasio je da se neće trgovati u razgovorima.

– Htjeli bismo da se u ovoj zemlji koja je ispunila svoje državne ciljeve – integrirana u EU, Schengen, euro, treba otvoriti raspravu o budućnosti. Toga nema. Nema minimalnog suglasja oko temeljnih pitanja u kojem će se pravcu ova zemlja razvijati. Ustavne promjene postaju ozbiljna smetnja. Sad će se pojaviti Zakon o obrani, koji će biti dvojben s Ustavnog stajališta jer se ide u smanjivanje ovlasti Predsjednika Republike koja su Ustavom definirana, rekao je Vidović.

– Imamo otvoren čitav niz pitanja koja zahtijevaju ozbiljan razgovor i mi idemo s prijedlogom otvaranja nacionalnog okruglog stola, dodao je.

Jankovics: Hrabar prijedlog koalicijske većine

Robert Jankovics
, Klub zastupnika nacionalnih manjina, rekao je kako je ovaj prijedlog za izmjenu ustava iznimno hrabar prijedlog koalicijske većine koja podupire Vladu RH.

– Mi smo se u zadnjih godinu i pol dana teško dvoumili ići li u tako sveobuhvatnu izmjenu i uređene pitanja referenduma ili samo ići na izmjenu Zakona o referendumu. Kad je u ožujku bio prijedlog zakona čuli smo od brojnih klubova potrebu da se ide u cjelovito uređenje pitanja referenduma. Da bi smanjili broj potpisa potrebnih na referendumu mora se mijenjati Ustav da se to omogući, rekao je Jankovics.

Dodao je kako je Zakon o referendumu jedan od najstarijih zakona u RH. On je iz 1996. i mijenjan je tri puta, uglavnom kozmetički. 

– Ovo je vrlo hrabar prijedlog da se u ovo ide. U najgorem slučaju ostat ćemo tu gdje jesmo, a to znači 10% potpisa u 15 dana. Mi smo išli s namjerom da to promijenimo. Ovo je povijesni iskorak koji 26 godina nijedna Vlada prije ove nije imala hrabrosti napraviti, naglasio je.

Habijan i Selak Raspudić – dva različita pogleda na istu tematiku

Selak Raspudić smatra da, unatoč činjenici da novim prijedlogom treba prikupiti 110.000 potpisa manje, postupak nije niti malo fleksibiliziran.

– Razlika je ogromna. Kada ste imali situaciju da Ustavni sud tek na kraju može blokirati proces, što je učinio. Podsjetit ću, svaki put kada je pitanje došlo do njega. Jedini referendum koji se ikada proveo u Hrvatskoj je zato što pitanje nije poslano na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu. Kako je to moguće da u 30 godina kako niti jedna pravna služba nije uspjela sročiti prikladno pitanje koje bi bilo u skladu s Ustavom. Vrhunac je doživljen u tome da se naše pitanje proglasilo kao ono koje je u skladu s Ustavom, ali nije u skladu s duhom Ustava. Pa znači da Ustav nije u skladu sam sa sobom, izjavila je.

– U situaciji kada je Ustavni sud odlučivao na kraju imali ste barem priliku prikupiti potpise. Nekad su se potpisi prikupili, nisu dopustili da dođe do referenduma, ali se zahtjev naroda uvažio i uspjelo se doći do nekih promjena. U ovoj situaciji nikad nećete biti u prilici, jer će Ustavni sud odlučivati ranije, da stvorite društveni pritisak i da se to na kraju može manifestirati promjenama ako vam već ne daju sami referendum. Ovo što se pokušava prodati javnosti da će se smanjiti prag potrebnih potpisa je potpuno nevažno. To je zamagljivanje očiju javnosti da bi se prikrile prave, totalitarne, promjene koje idu putem ovih zakonskih izmjena koje će u praksi sigurno rezultirati dokidanjem referenduma, uvjerena je Selak Raspudić.

Dodala je kako su neugodno iznenađeni nekima iz oporbe što su potpisali da ovi zakoni odu u proceduru.

Habijan je rekao kako je šokiran današnjim ponašanjem Grmoje koji prozvao kolege Socijaldemokrate i druge oporbene kolege koji su potpisali ovakav prijedlog. 

– Vaš član je predsjednik Antikorupcijskog vijeća. On je tamo insinuirao, govorio da su potkupljeni, koristio je čudan rječnik i počinio svojevrsnu političku korupciju, rekao je.

Istaknuo je kako nije moguće da Most nije znao da će tema izmjene Ustava i Ustavnog zakona oko referenduma doći na dnevni red i da je došlo preko noći te potom nabrojao neke slučajeve kako su govorili o toj temi te održali okrugli stol o izmjeni Ustava.

Nema žurnosti, HDZ bi se trebao češće konzultirati s oporbom

Jankovics je rekao kako Zakon o referendumu koji je kasnije inicirao izmjene Ustava koje su sad na stolu ušao u javnu raspravu u prosincu 2020. godine.

– To je godina i pol, nema nikakve žurnosti. Ovo je na stolu godinu i pol da bi sada došli u neko drugo poluvrijeme gdje to pokušavamo operacionalizirati. Do kraja godine možda, ako dobijemo potporu oporbenih klubova koji su rekli da će poduprijeti, idemo u donošenje povijesnog iskoraka uređenja referenduma, rekao je.

Vidović smatra kako bi HDZ trebao češće konzultirati oporbu oko nekih zakonskih rješenja.

– HDZ bi trebao i o prijedlozima koji se ne tiču zakona ili zakonskih prijedloga koji traže dvotrećinsku većinu češće konzultirati oporbene stranke i da dobije dobre prijedloge  i dobra rješenja, istaknuo je.

Foto: Hina