Tko se boji moćnika i tko briše tekstove: Zovko i Sever traže sjednicu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

Tko se boji moćnika i tko briše tekstove: Zovko i Sever traže sjednicu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske zatražit će od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da sazove tematsku sjednicu povodom brisanja tekstova u nekoliko medija koji su se odnosili na povezanost nekih visokorangiranih dužnosnika SOA-e s poduzetnicima bliskima Prvom plinarskom društvu (PPD). Predsjednici HND-a i SNH-a Hrvoje Zovko i Maja Sever na tiskovnoj konferenciji u srijedu također su zatražili od predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da se očituju o ovoj temi s ciljem da se razbistri cijela priča te su pozvali novinare da se ne povinuju pritiscima, nego da i dalje slobodno istražuju teme.

Podsjetimo, iz nekoliko medija povučen je izvještaj Hine o govoru zastupnice Sandre Benčić u Saboru u kojem je komentirala priču tjednika Novosti o tome kako je predstojnik ureda ravnatelja SOA-e Davor Franić u Pločama izgradio luksuznu zgradu s Romeom Krešićem, poduzetnikom koji s Pavlom Vujnovcem, ekskluzivnim partnerom ruskog poduzeća Gazprom, kroz više firmi masovno ulaže u hrvatski turizam. Otkrili smo i da pojedini članovi obitelji istog pripadnika SOA-e u Pločama iznajmljuju poslovne prostore i rade u kompanijama Pavla Vujnovca, ujedno većinskog vlasnika Luke Ploče. Tim smo se tekstom nadovezali na prošlogodišnje istraživanje novinarke portala Net.hr Đurđice Klancir, koja je otkrila sličnu nekretninu u Zagrebu, koju Franić dijeli s Krešićem, zatim Josipom Jurčevićem, bivšim zamjenikom šefa SOA-e i drugim Vujnovčevim partnerom te Marijom Radićem iz Domovinskog pokreta, koji je s Vujnovcem svojevremeno preuzeo Pevex, javljaju Novosti.

“Ponovno imamo luksuzne stanove i iznimno lukrativne poslove u kojima se preko trostruke kumske trgovine postižu trostruko veće cijene niskovrijednih nekretnina, i ponovno miris plina i ista uhodana ekipa”, rekla je Benčić. Referirala se i na odgovor SOA-e Novostima u kojem je kratko pisalo da “Sigurnosno-obavještajna agencija, sukladno Zakonu o sigurnosnim provjerama i drugim zakonskim i podzakonskim propisima, redovito provodi sigurnosne provjere svojih zaposlenika”. “Moramo reći da je dosta čudno da SOA ne vidi nikakvo sigurnosno pitanje oko toga da njihov djelatnik, i to visokopozicionirani, ostvaruje financijsku korist od utjecajnih grupa vezanih za plinski biznis ruskog porijekla u Hrvatskoj”, kazala je Benčić.

Hinin izvještaj o njenom govoru u Saboru najprije je prenesen na više portala različitih medijskih kuća. No ubrzo nakon toga tekstovi su, bez obrazloženja, povučeni. PPD je obavijestio javnost da nemaju veze s micanjem tekstova, što su nazvali nepromišljenim. U intervjuu za portal Net.hr, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je minulog tjedna da bi bilo katastrofalno za građanske slobode i slobode medija kad bi se utvrdilo da su tekstovi povučeni na intervenciju SOA-e. “Ne želim vjerovati da je tako nešto učinjeno”, odgovorio je SDP-ov zastupnik. Na pitanje novinarke Klancir može li micanje tekstova biti tema Odbora koji vodi, Hajdaš Dončić je odgovorio da se može sazvati tematska sjednica, ali da prije toga “mora doći input, zahtjev neke od zainteresiranih strana”. “Ali, eto, još jednom naglašavam: želim vjerovati da se tako nešto nije dogodilo. Ako jest, to je katastrofa”, rekao je SDP-ovac.

Svježa konferencija cehovskog udruženja svakako je legitiman povod za sazivanje tematske sjednice ovog Odbora, što je na njoj i najavljeno. Dončić je, k tome, u intervjuu potvrdio da je SOA Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost već poslala izvješće o Franiću i spomenutim poduzetnicima u jesen prošle godine, u kojem je “utvrđeno da je sve u redu”. Očitovanje je, doduše, poslano Odboru i nadležnom Vijeću za nacionalnu sigurnost prije našeg teksta i referiralo se na pisanje portala Net.hr o zagrebačkoj nekretnini.

Na tiskovnoj konferenciji HND i SNH upozorili su na nove prijetnje slobodi novinarskog rada.

– Želimo jasno i nedvosmisleno poručiti da u HND nisu istražitelji, ali smatramo da novinarski tekstovi ne bi trebali nestajati s portala ili bilo kojeg medija u Hrvatskoj. Ne možemo tvrditi od kuda dolaze prijetnje i iz kojih izvora moći. To je posao za predsjednika i premijera, u čijoj je nadležnosti SOA, da se pozabave time – kazao je Zovko, pozvavši novinarke i novinare da ustraju u istraživačkim temama.

Maja Sever usporedila je ovo vrijeme s razdobljem kada se nije smjelo pisati o Agrokoru, jer se to doživljavalo kao ugrožavanje cjelovitosti Hrvatske. Mediji su bili suočeni s gubitkom oglasa, a novinari pod (auto)cenzurom.

– Činjenica da je na nekoliko medija osvanuo ‘404’ – tekstovi su nestali. PPD kaže – nije on. Tko je još upleten u to – POA, SOA i još neka organizacija – upitala je Sever, i dodala da je sličan slučaj zabilježen na HRT-u s čijeg portala je nestao tekst o novom ministru Damiru Primorcu koji se sa suprugom na početku pandemije koronavisusa cijepio preko reda.

SNH je obećao svu pomoć i podršku novinarima koji će se baviti istraživačkim temama i neće pokleknuti pritiscima.

– Danas je situacija još teža. Novinari su na udaru. Upravo zato radimo na jačanju pravnog okvira zaštite novinara, njihovih radnih mjesta i egzistencije. Moramo raditi na učvršćavanju institucionalne zaštite, a ovih dana ću sudjelovati u razgovorima s Europskom komisijom o europskom medijskom zakonodavstvu. Iznijet ću naše primjere pa se nadam da će to doprinijeti kolektivnoj zaštiti – kazala je Sever.

Zovko je izrazio zadovoljstvo nedavnom presudom u kojoj je novinar 24sata Denis Mahmutović dobio spor protiv splitskog suca Marija Franetovića, a pozdravio je i inicijativu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, koji je otvorio raspravu o tužbama protiv novinara, uključujući i one koji pokreću sami suci.