Skandal u Ankari: Ursula Von Der Leyen napokon otkrila zašto je bila ponižena

Skandal u Ankari: Ursula Von Der Leyen napokon otkrila zašto je bila ponižena

ila sam ponižena samo zato što sam žena! – priznala je šefica Europske komisije, Ursula Von Der Leyen, tri tjedna nakon diplomatskog incidenta u Ankari.

Tada je, sjećate se, bila prisiljena sjesti na kauč, daleko od predsjednika Europskog vijeća i turskog predsjednika. O aferi nazvanoj Sofagate raspravljalo se i u Europskom parlamentu. Ursula von der Leyen činila se odlučna, dok je Charles Michel dolazeći na debatu izgledao kao da mu je neugodno. S pravom.

Pravdao se da protokoli Komisije i Vijeća kojima predsjedaju nisu bili upoznati s rasporedom sjedenja u Ankari, svjestan da je na diplomatski incident trebao i sam reagirati, i to smjesta, javlja RTL.

”Čujem kritiku, očito. Ali u to sam vrijeme, i bez zadrške koju svi danas imamo, odlučio ne reagirati, kako ne bih stvorio politički incident”, kazao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

Ursula von der Leyen podsjetila je da je ona prva žena na čelu Europske Komisije i kao takva je trebala biti primljena. Ali nije.

”Stoga moram zaključiti da se to dogodilo jer sam žena. Bi li se to dogodilo da sam odjenula odijelo i kravatu?”, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Ursulino glasno čuđenje postalo je otada simbol tzv Sofagatea – skandala koji je dodatno narušio europsko-turske odnose. 20 dana nakon toga – predsjednica Komisije priznaje kako je svjesna da nije prva žena u europskim institucijama koja je doživjela slično poniženje.

”Osjećala sam se povrijeđeno, osjećala sam se usamljeno i kao žena i kao Europljanka, jer se ovdje ne radi o rasporedu sjedenja ili protokolu. Ovo je srž onoga što mi jesmo”, izjavila je von der Leyen.

Ne obazirući se previše na turskog predsjednika, koji se i prije incidenta bio povukao iz Istanbulske konvencije i time pokazao stav prema nasilju nad ženama i djecom – europski su se parlamentarci okomili na predsjednika Europskog vijeća.

”Bila je to poruka slabosti i nedostatka jedinstva. Gdje tu EU poštuje Uniju? To je pitanje koje ostaje nakon ovog posjeta i moramo stvari riješiti odmah”, rekao je Manfred Weber, njemački zastupnik u Europskom parlamentu.

I dok se turska diplomacija ranije pravdala da je takav raspored sjedenja dogovoren po prijedlogu EU, ovaj put nije reagirala.

Foto: Hina