Vanđelić žestoko odgovorio Bandićevoj nasljednici: Grad Zagreb, koji ima 20 tisuća zaposlenih, ne pomaže dovoljno građanima

Vanđelić žestoko odgovorio Bandićevoj nasljednici: Grad Zagreb, koji ima 20 tisuća zaposlenih, ne pomaže dovoljno građanima

Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije prisiljen je reagirati na neutemeljene i sve učestalije kritike na rad Fonda za obnovu koje se koriste u predizborne svrhe i plasiraju u medije i na društvenim mrežama.

Naš je rad transparentan i u skladu s propisima, poput Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Jasno su definirane nadležnosti Fonda za obnovu i nemamo namjeru ni ovlasti postupati suprotno zakonima, pravilnicima i programima mjera.

Vršiteljica dužnosti zagrebačkog gradonačelnika i članovi njenog tima ponovno prozivaju Fond za sporu obnovu Grada Zagreba. Spora obnova je, nažalost, činjenica. U šest mjeseci od potresa u Zagrebu 22. ožujka do donošenja zakona 20. rujna, Grad je sam mogao pokrenuti cjelovitu obnovu tamo gdje je u posjedu ili je vlasnik. Umjesto toga, Fond su nedavno prozvali za nesreću u kojoj je teže ozlijeđen naš sugrađanin na Trgu Bana Jelačića broj 4. Na njega su pali komadi skele i podupirača na zgradi koja je u vlasništvu Grada Zagreba, dok je upravitelj zgrade Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) koje je i ugovorilo izvođača čija je skela ozlijedila gospodina. Zakon o obnovi omogućuje samoobnovu i bilo bi logično da Grad, s preko 20 tisuća zaposlenih, sam pokrene obnovu, stoji u prioćenju Fonda za obnovu.

Danas vršiteljica dužnosti gradonačelnika ponovno proziva Fond u svojoj Facebook objavi pod naslovom “Grad Zagreb obnavlja, što radi Fond za obnovu”. Što i kako Fond radi trebala bi jako dobro znati jer je i Grad Zagreb osnivač Fonda i ima dva predstavnika u Upravnom vijeću, a stranka MB365 je prisutna u Saboru i glasovala je za Zakon o obnovi, pa im ne bi trebala biti nepoznanica da Fond provodi obnovu isključivo po odlukama Ministarstva. Da bi Ministarstvo donijelo odluku, potrebno je predati zahtjev za obnovu i tu je grad Zagreb osjetno manje pomogao građanima nego druge okolne županije, pa je na 6.719 neupotrebljivih i privremeno neupotrebljivih zgrada stiglo tek 1403 zahtjeva za obnovu, što znači da je omjer zahtjeva na broj neuporabljivih zgrada tek 20.9%. Dijelom je to jer je izostala organizacija lokalne uprave koju je na puno većem broju neuporabljivih zgrada organizirao Stožer za Sisačko Moslavačku županiju čiji primjer mogu slijediti.

Apeliramo stoga da se uoči i tijekom predizborne kampanje javnost ne izlaže neutemeljenim navodima, a kojima se stvara dojam da Grad Zagreb obnavlja, a Fond za obnovu ne. Zaključno, ovi napadi neće negativno utjecati na rad Fonda, no pozivamo sve kandidate na lokalnim izborima da se ostave bespotrebne politizacije ove teme i svoju energiju usmjere na ubrzavanje procesa obnove te, ako još nisu upućeni u našu djelatnost, pročitaju vodič za obnovu i odgovore na česta pitanja koja se nalaze na našim stranicama, kako bi se bolje informirali prije medijskih istupa vezanih za obnovu.

Foto: Hina