Skandalozna izjava ministra Kuščevića: Nisu bitni kvadrati, niti je li netko upisao prostor pod šupa, garaža ili pečenjara

Skandalozna izjava ministra Kuščevića: Nisu bitni kvadrati, niti je li netko upisao prostor pod šupa, garaža ili pečenjara

Ministar uprave  Lovro Kuščević gotovo godinu dana  priprema  novi zakon o sprečavanju sukoba interesa.  Prošle godine zakon je bio u e-savjetovanju, a protiv njega se bunilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

“Spomenuli ste one koji su se bunili, a ja mogu spomenuti stručnu javnost i Vijeće Europe, koji su podržali naš nacrt. On se nalazi na zadnjem usuglašavanju između tijela i ja vjerujem da ćemo koncem svibnja, odnosno početka lipnja ove godine ići na sjednicu Vlade s usvajanjem tog zakona”, kaže Kuščević te dodaje da su sugestije članova Povjerenstva koji su bili u radnoj skupini prihvaćene u većem dijelu:

“Zakon će biti bolji, učinkovitiji, propulzivniji, povećat će određene ovlasti Povjerenstva i fokusirati rad Povjerenstva upravo na one bitne stvari, a to je sprječavanje sukoba interesa”.

Kuščević kaže da smisao Zakona nije da se bavi time “je li neki dužnosnik u svojoj kartici upisao neki prostor pod ‘šupa’, ‘garaža’, ili ‘prostor za pečenjaru'”.

“Mislim da je trivijalno baviti se kvadratima, bitno se baviti sukobom interesa, odnosno sprječavanjem sukoba interesa. Povjerenstvo se mora baviti edukacijom, prevencijom i uočavanjem nepravilnosti da je dužnosnik svoju poziciju koristio za osobni probitak. To je bitno da maknemo iz hrvatskog društva. Je li netko upisao nešto kao garažu ili spremište, mislim da tome ne treba davati posebnu pozornost. Ako je bilo nepravilnosti,  treba ih ispravljati. Meni je bitnije da ministar Tolušić i svi dužnosnici rade u skladu sa zakonom, da svoj interes ili interes bliskih osoba ne stavljaju ispred javnog. To je posao Povjerenstva.”

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković i ministar Kuščević nikako da nađu zajednički jezik. Novaković je ministrove poruke nazvala zastrašujućima, rekla je i da je bilo prijetnji članovima Povjerenstva, prenosi RTL.

“Ako ima prijetnji, pozivam gospođu da prijavi te prijetnje. Bože sačuvaj da bi se netko tako ponašao prema bilo kojem građanu Republike Hrvatske, a kamoli prema dužnosniku. Koliko smo surađivali kroz radnu skupinu u izrađivanju zakona, gospođa Novaković je dobro surađivala, imali smo dobru suradnju i ne vidim razlgoa za takve njezine izjave. Gospođa Novaković je dala doprinos izradi zakona. Kad se on usvoji, ona i svi građani imat će pravo dati svoje primjedbe”, odgovorio je Kuščević.