Tihi bojkot državnog vrha: Zašto Jandroković i Reiner ipak neće ići na komemoraciju u Bleiburg?

Tihi bojkot državnog vrha: Zašto Jandroković i Reiner ipak neće ići na komemoraciju u Bleiburg?

Najava o velikom broju državnih dužnosnika na komemoraciji žrtvama Bleiburga i križnih putova, koju je ministar uprave Lovro Kuščević izrekao prije više od mjesec dana, u trenutku kada se govorilo o mogućoj zabrani te komemoracije, na kraju bi se ipak mogla izjaloviti.

Prvi put nakon vraćanja saborskog pokroviteljstva predsjednik Sabora neće biti na komemoraciji. Od ranije je poznato kako Gordan Jandroković, za razliku od ranijih godina, ovaj put tamo nije planirao držati govor, što je obrazloženo željom da se dokaže kako komemoracija nema politički, nego vjerski karakter kako bi se umanjili pritisci austrijskih vlasti. Jandroković će na komemoraciju poslati svog izaslanika Antu Sanadera. Potpredsjednik Sabora Željko Reiner također neće ove godien biti u Bleiburgu, piše Večernji list.

Iako to nije bilo formalizirano Sabor su na blajburškoj komemoraciji u pravilu predstavljali ili njegov predsjednik ili netko od potpredsjednika. Međutim, ove je godine ispalo da nitko od njih iz raznih razloga neće biti na Bleiburgu. Željko Reiner (HDZ) prije dva dana otklonio je mogućnost da, kao što je to bio slučaj prijašnjih nekoliko godina, on bude izaslanik Sabora koji je od 2016., nakon povratka HDZ-a na vlast, ponovo postao pokrovitelj ove manifestacije.

Na Bleiburgu kao izaslanik neće biti ni drugi potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a Milijan Brkić. Naime, on je u ovom trenutku pod velikim političkim pritiskom vezano za aferu SMS-a. Još još uvijek nije poznato hoće li Brkić ići u Austriju u svojoj režiji. Treći potpredsjednik Sabora iz redova vladajuće većine jest i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin. Međutim, zbog njegovih svjetonazorskih i političkih stajališta nemoguće je da bi predsjednik Sabora njega imenovao kao izaslanika, a kamoli da bi Radin nešto takvo prihvatio. Potpredsjednik Sabora iz redova oporbe i predsjednik Mosta Božo Petrov u razgovoru za naš list već je rekao da ove godine neće ići na Bleiburg dok za Sinišu Hajdaša Dončića vrijede isti razlozi kao i za Radina.

Na Bleiburg će ove godine otići i neki oporbeni saborski zastupnici. Politički tajnik Nezavisnih za Hrvatsku (NHr) Zlatko Hasanbegović potvrdio je jučer za naš list da u subotu ide na Bleiburg jer tamo ide svake godine od 1990. godine. Na Bleiburg će ići i saborski zastupnik Mosta i kandidat stranke na izborima za Europski parlament Miro Bulj, piše Novi list.