Škole širom Hrvatske sve praznije. U odnosu na prošlu godinu planira se čak 88 razreda manje

Škole širom Hrvatske sve praznije. U odnosu na prošlu godinu planira se čak 88 razreda manje

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u javno savjetovanje odluku o upisu učenika u srednje škole u školskoj godini 2022./2023. Prema objavljenom nacrtu, u sljedećoj školskoj godini planira se broj upisnih mjesta za ukupno 44.800 učenika u 2043 razredna odjela, piše Jutarnji list.

U odnosu na nacrt od prošle školske godine riječ je o 2000 upisnih mjesta i 144 razredna odjeljenja manje.

Iako je riječ o drastičnom smanjenju broja i mjesta i razreda, iz resornog ministarstva kažu da treba uspoređivati nacrt s ostvarenim upisima te da je tada broj značajno manji. Naime, prošle školske godine, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u srednjim školama ostalo je 7636 nepopunjenih mjesta, što znači da je planirano toliko mjesta više nego što je bilo potrebno.

Plan veći od potreba

Ove godine planirano je također puno mjesta više nego što je potrebno u odnosu na broj učenika, i to 6740 mjesta više, uzme li se pretpostavka da će broj učenika koji upisuju prvi razred biti otprilike isti kao i prošle godine.

U odnosu na ostvarene upise iz prošle godine planirano je 88 razreda manje i 896 mjesta manje, ali usprkos tom smanjenju 6740 mjesta bit će nepopunjeno.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da se svake godine smanjuju brojevi upisnih kvota, kao i razreda, i to prvenstveno zbog demografskih prilika. Ipak, svake se godine planira više mjesta nego što je djece, što bude i po 15 posto više mjesta nego djece. Cilj je to optimizirati, a radi se na smanjenju koje bi trebalo biti do pet posto.

Kada se govori o broju razreda, pojašnjavaju iz Ministarstva, za ovu će se godinu podaci znati tek kada završe upisi, ali uglavnom se smanjuju razredi ekonomskog smjera.

Također, za smanjenje broja razrednih odjeljenja zaslužni su i manji brojevi učenika po razredu. Primjerice, ako postoje tri razreda kuhara u kojima je po 12 učenika, logično je da se organiziraju dva razreda, 18 učenika u svakom.

Inače, statistika pokazuje da je najviše učenika u prošloj školskoj godini u prosjeku po odjeljenju bilo u Zagrebu, i to 23, a najmanje u Ličko-senjskoj županiji, 14 učenika po razredu. U Vukovarsko-srijemskoj je po 16 srednjoškolaca u prosjeku po razredu, a u ostalim je županijama 18-21 učenik po razredu.

Ukidanje smjerova

Kada se gleda planirani broj razreda u 2022./23.godini na razini Hrvatske, govorimo o 2029 razreda. Jedina županija koja povećava broj razreda je Grad Zagreb, s lanjskih 416 na 450 razrednih odjeljenja. Pad je vidljiv u ostalim županijama, tako je, primjerice, u Osječko-baranjskoj u sljedećoj godini planirano 18 razreda manje, u Primorsko-goranskoj 13, a u Brodsko-posavskoj sedam razreda manje.Iz Ministarstva navode da nije riječ o ukidanju smjerova, ali da se to može dogoditi ako nema interesa. Primjerice, ako se samo jedno dijete upiše za smjer dimnjačar, tada će se taj učenik prebaciti u neki drugi razred sličnog programa.

Foto: Hina