Đoković osudio rusku invaziju, ali i odluku Wimbldona da ruskim i bjeloruskim tenisačima zabrani nastup

Đoković osudio rusku invaziju, ali i odluku Wimbldona da ruskim i bjeloruskim tenisačima zabrani nastup

Nakon skoro tri i pol sata igre srpski tenisač Novak Đoković pobijedio je Lasla Đerea u dvoboju 2. kola zemljanog ATP turnira u Beogradu, a zatim je prokomentirao odluku koja je podijelila teniski svijet, prenosi tportal.

Pobijedio je prvi tenisač svijeta 2-6, 7-6(6), 7-6(4) iako je borbeni Laslo Đere (50. igrač s ATP ljestvice) imao 1-0 u setovima te vodstvo 4-3 u drugoj dionici uz break.

Nakon završenog meča Đokovića je dočekalo pitanje o odluci organizatora Wimbledona koji je ruskim i bjeloruskim tenisačima i tenisačicama zabranio nastup na travnatom Grand Slamu iako oni mogu igrati na drugim ATo i WTA turnirima.

‘Uvijek ću osuditi rat, neću ga podržati kao dijete rata. Znam koliko to trauma ostavlja, i mi na Balkanu smo imali puno ratova, ali ne mogu podržati odluku Wimbledona, to je suludo. Igrači i treneri nemaju nikakve veze s tim. Miješanje politike u sport ne smije se događati’, rekao je srpski tenisač koji je nebrojeno puta u prošlosti stajao u obranu svojih kolega i kolegica s Toura.

Inače, i Udruga teniskih profesionalaca (ATP) izrazila je neslaganje s odlukom organizatora:

‘Naš sport se ponosi time što funkcionira na principima zaslužnosti i poštenja gdje se igrači natječu kao pojedinci i zarađuju svoj nastup na turnirima putem renkinga. Vjerujemo kako je današnja jednostrana odluka Wimbledona i Britanskog teniskog saveza o isključenju ruskih i bjeloruskih igrača s ovogodišnjih britanskih turnira na travnatoj podlozi nepoštena i moguće je kako će postaviti uništavajući pesedan. Diskriminacija na nacionalnoj osnovi također predstavlja i kršenje našeg sporazuma s Wimbledonom prema kojemu se ulazak igrača u turnir bazira samo na njegovu renkingu. Naše daljnje akcije u vezi ove odluke dogovorit ćemo s našim izvršnim tijelima. Važno je napomenuti kako će ruski i bjeloruski igrači i dalje smjeti nastupati na ATP turnirima bez nacionalnih obilježja. Paralelno s tim, nastavit ćemo s humanitrnom podrškom za Ukrajini’, objavio je ATP.

Foto: Hina