Spašavanje Milana Bandića: Pavle Kalinić “krivac” za blamažu oko odlikovanja Budimira Lončara

Spašavanje Milana Bandića: Pavle Kalinić “krivac” za blamažu oko odlikovanja Budimira Lončara

Pavle Kalinić, šef zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama predložio je Budimira Lončara za priznanje Grada Zagreba za doprinos suradnji Hrvatske i EU-a. U obrazloženju kandidature Pavle Kalinić napisao je kako nije točno da je Budimir Lončar bio protiv toga da se Hrvatska naoruža.

Kalinić ističe kako je Budimir Lončar provodio politiku tadašnjeg američkog Državnog tajnika i SAD-a koja je smatrala kako bi ukidanje embarga na uvoz oružja rasplamsalo rat u bivšoj Jugoslaviji i doveo do krvoprolića. Zbgog takvog stajališta, 25. rujna 1991. godine Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda rezolucijom 713 donosi odluku o embargu na uvoz svih vrsta oružja i vojne opreme u Jugoslaviju, piše N1.

Najviše kritika i prijepora izazvala je njegova uloga početkom 90-ih. Tada je, kaže HDZ, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izjavio: “Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnutu Republiku Hrvatsku. (…) Lončar je propustio izraziti lojalnost Republici Hrvatskoj, čime se stavio na stranu protivnika mirnog demokratskog i pravednog rješenja jugoslavenske političke krize”.

Ova informacija nije slučajno iscurila iz Bandićeva kruga koji je bio pod velikim pritiskom zbog toga što je dodijelio odlikovanje posljednjem jugoslavenskom ninistru vanjskih poslova. Zanimljivo je da je prije nekoliko dana predsjednica  Kolinda Grabar Kitarović prebacila odgovornost na svog bivšeg savjetnika Matu Radeljića, a sada je nešto slično uradio i Milan Bandić.

Foto: Denis Cerić/Hina