Sukob je sve izvjesniji: Plenković nudi Brkiću “časni uzmak”, ali on ne želi otići bez ispaljenog metka

Sukob je sve izvjesniji: Plenković nudi Brkiću “časni uzmak”, ali on ne želi otići bez ispaljenog metka

Franjo Varga i Blaž Curić bit će još mjesec dana u pritvoru, a onda će, po sili zakona, izaći na slobodu. Osječki Županijski sud prihvatio je zahtjev USKOK-a da se dvojici optuženih za sprječavanje dokazivanja u kaznenim postupcima protiv Zdravka Mamića i Ivice Todorića produlji pritvor zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.

Zbog činjenice da mu je Curić kum, u javnosti se spekuliralo da je zamjenik predsjednika Milijana Brkića bio dio tog kriminalnog pothvata. Ali, njega nema u optužnici, na čemu je on jučer poentirao. »Kao što znate, na žalost mnogih dušebrižnika, niti sam obuhvaćen niti spomenut u optužnici. Razumijem da imate brojna pitanja jer i mene interesiraju odgovori na puno njih, ali nisam odvjetnik da bih bio upoznat s cijelim predmetom, pa vam za sada ne mogu ništa komentirati«, rekao je Brkić za Hinu, zamoljen da komentira podizanje optužnice protiv Varge i Curića, piše Novi list.

Formalno drugi čovjek HDZ-a sigurno ima razloga za zadovoljstvo, s obzirom na medijski i politički pritisak kojem je bio izložen posljednjih pet mjeseci, od kad je uhićen njegov kum. Ne samo da ga nema u optužnici nego je time Plenković ostao bez argumenta za eventualne političke sankcije Brkića, s obzirom da je višekratno izjavio da za to mora pričekati stav pravosuđa. Međutim, daleko od toga da Brkić može odahnuti. Prema dostupnim neslužbenim informacijama, Plenković i njegovi glavni suradnici poput Gordana Jandrokovića, htjeli bi da se Brkić sam povuče iz stranačkog vodstva, što sugerira da on ne može mirno spavati. Iz krugova bliskih Brkiću može se čuti da je cijeli slučaj orkestriran upravo zato da bi se njega natjeralo da napusti svoju poziciju u HDZ-u, što on uporno odbija.

Naši izvori tvrde da je to zamišljeno na način da Brkić i dalje može inzistirati na vlastitoj nedužnosti, ali da u jednom trenutku objavi da u ovakvoj situaciji ne želi politički štetiti stranci. Isti krugovi vjeruju da bi, ako Brkić dragovoljno odstupi, »odmah prestala medijska kampanja protiv njega«, a da bi to čak utjecalo i na tijek kaznenog postupka koji se u Osijeku vodi protiv Varge i Curića. Brkić navodno nema namjeru napraviti bilo kakav dogovor u ovom smislu, budući da »nije na bilo koji način sudjelovao u aferi s lažnim sms-ovima«, zaključuje Novi list.

Milijan Brkić izjavio je u Saboru da nije teret za stranku te poručio da neće odstupiti.

“Teret? Imate vi neku vagu da to mjerite?… Nisam u optužnici, poručujem svima da sam u HDZ-u, da ostajem u HDZ-u. Ja nisam od onih koji napuštaju borbu i ostajem se boriti još više i još jače”, izjavio je Brkić u u Saboru.

Foto: Hina/ Danijel Kasap