SRAMOTA: Capak i Božinović predstavili nove mjere. Zašto su preboljeli i dalje diskriminirani?

SRAMOTA: Capak i Božinović predstavili nove mjere. Zašto su preboljeli i dalje diskriminirani?

Članovi Nacionalnog stožera i epidemiolozi na sastanku u subotu su dogovorili nove epidemiološke mjere

Nakon sastanka načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak dali su izjave za javnost.

Božinović je kazao da će se 1. veljače produžiti odluke koje su na snazi, javlja Tportal.

‘Po tome, od 1. veljače će se izdavati digitalne Covid potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze, nakon 14 dana od primitka druge doze se računa 270 dana, dosad je bilo 365 dana. Kod PCR-a se ne mijenja ništa, 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT testa, s njim će se moći preći granica ako nije prošlo više od 24 sata od datuma testiranja. Kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja. Od 1. veljače će i hrvatska eagencija za komercijalnu djelatnost u suradnji s HZJZ izdavati COVID potvrde s tim rokovima važenja., rekao je Davor Božinović.

Dodao je da postoji i nacionalna kompomenta covid potvrda za djelatnost zdravstva, socijalne skrbi, državne i javne službe. ‘Tu ne bismo mijenjali ništa. Svi koji imaju ranije izdane potvrde, i kad je u pitanju preboljenje i cijepljenje, moći će koristiti do datuma do kad im je izdano, a to je 365 dana’, naveo je Božinović

Što se tiče izolacije i samoizolacije o tome će HZJZ izdati svoje preporuke, kakva je praksa bila i do sada kazao je Božinović.

‘Omikron uzrokuje blažu bolest, pogotovo kod cijepljenih, ali je naučio zaobilaziti sustav i zaražuje preboljele i širi se brže od drugih. Bitno je smanjenje izolacije i karantene, inkubacija traje nešto kraće nego kog prethodnih varijanti, a i bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna. Zato razmišljamo o skraćenju karantene. Jučer je izašao dokument ECDC-a koji preporučuje da se razmotri ta mogućnost. To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za sve cijepljenje na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na 5 dana uz uvjet da za izlazak iz izolacije 24 sata nemaju simptome i naprave brzi test. Za ostale ostaje kao i dosad’, kazao je Capak.

Potom je riječ ponovno uzeo Božinović.

“Što se tiče boostera, stvari nisu definirane. Izdajemo 365 dana nakon primitka treće doze jer još nema znanstvenih dokaza dokle bi taj booster vrijedio. Ulazak u Hrvatsku, ali i u druge države članice EU s EU digitalnim covid-potvrdama moći će se ostvariti smao temeljem ovih pravila koja vrijede od 1. veljače. Ne mijenjamo samo dio za uporabu unutar Hrvatske. Ali ako putujete ili dolazite u Hrvatske, onda vrijede ova nova pravila”, istaknuo je Božinović.

Na pitanje novinara o testiranju učenika u školama navodi da postoji kontigent testova na skladištu. ‘Ne treba čekati da se cijela isporuka od tri milijuna dogodi već se može krenuti vrlo brzo uz dobru organizaciju,’ rekao je.

Na pitanje razmišlja li se o potpunom ukidanju covid-potvrda Božinović je rekao da je njihova glavna namjena usporavanje širenja bolesti. ‘Ovu varijantu je gotovo nemoguće zaustaviti, ali s ovim mjerama, nošenjem maski što sad posebno naglašavamo, možemo usporiti, a to je najvažnije. Ukidanje covid-potvrda u EU-u nije na stolu’, istaknuo je šef Nacionalnog stožera civilne zaštite

Govoreći o podacima o smrtnosti od covida i jesmo li u vrhu Capak je rekao da je to kompleksno pitanje.

‘Imamo visoku smrtnost, ali usporedbe među zemljama i rang ljestvice bi dolazile u obzir tek onda kad bi sve zemlje imale jednake sustave bilježenja smrtnosti. Ovo je sve provizorno. Što se tiče naše visoke smrtnosti, puno je faktora koji na to utječu. Nedavno smo to analizirali, spomenut ću najbitnije – niska procijepljenost, zemlja smo koja ima staru populaciju i dominiraju osobe starije od 65, imamo visoku prisutnost rizičnih faktora za bolesti poput pušenje, pijenje alkohola itd koje dovode do toga da imamo visoku prisutnost rizika za smrtnost od korone. Po općem mortalitetu i prije korone bili smo u vrhu EU, u nekim situacijama i prvi, što je dovelo do toga da smo 24. po broju umrlih na milijun stanovnika. Najbolje što možemo napraviti je cijepiti se, iako imamo gotovo 40.000 u zadnjih mjesec dana reinficiranih, a obolijevaju i oni s dvije doze i najviše što možemo napraviti je cijepiti se booster dozom. Vrhunac bi mogao trajati još desetak dana, dva tjedna, a onda će brojke početi padati’, kazao je Capak.