SRAMOTA: Poznati srpski glumac podržava Dalibora Matanića: Nitko normalan ne vjeruje u ono što mediji pišu o njemu

SRAMOTA: Poznati srpski glumac podržava  Dalibora Matanića: Nitko normalan ne vjeruje u ono što mediji pišu o njemu

Poznati srpski glumac Sergej Trifunović dao je potporu osramoćenom redatelju Daliboru Mataniću: smatra da se provodi prava hajka na redatelja i da “nitko normalan ne vjeuje optužbama protiv Matanića. Pritom se poziva i na riječi hrvatskog predsjedniak Zorana Milanovića koji je izjavia da ne vjeruje novinarima koji pišu o Mataniću.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Butković poslao dugoočekivanu poruku Milanoviću: Znam što ćeš napraviti sutra. Panika, ha?

“Nema razloga da vas iko ubija predsjedniče. Niko normalan ne vjeruje. Hajka na Dalibora Matanića ne prestaje od jednog novinskog članka. Dosad se nije pojavila nijedna osoba s konkretnom pričom od tih 200 žena kojima je slao neprimjerene SMS poruke (čisto sumnjam da ne poznaju block opciju na svom mobitelu), a hrvatska javnost već razapinje silovatelja koji je na liječenju od zavisnosti (opijati i društvene mreže), razapinje i linčuje. Dojučerašnji prijatelji i suradnici natječu se tko će prvi baciti kamen”, započeo je Trifunović.

Sergej Trifunović

Dodao je da “trebaju pustiti nadležne organe da rade svoj posao i utvrde krivicu, ako je ima”.

“Moje molitve i moje srce su uz njegovu suprugu i njihovo troje djece. Najmlađa Lola (8) jučer se plačući vratila iz škole. Krenulo je. Iskulirajte se malo, vi željni krvi, reflektora i smrđenja u gomili koja linčuje. Iskulirajte malo. Iskulirajte se. Draga moja gomilo, drage moje kolege, dragi susjedi – iskulirajte”, zaključio je.

Podsjetimo, Milanovića su u Splitu novinari pitali je li pratio slučaj Dalibora Matanića, koji je, podsjetimo, i sam priznao da je seksualno uznemiravao žene, izrazivši kajanje zbog svojih postupaka te ih pripisavši ovisnosti o alkoholu i drogi. DORH je po službenoj dužnosti pokrenuo istragu protiv redatelja.

“Ne, nisam. Mislim, naprosto ne znam činjenice. Razumijete? Ne znam činjenice, nešto mi je supruga pročitala prije dva dana. Novinama ne vjerujem – ubijte me, ne vjerujem – i u takvim stvarima čak ni ne povučem ručnu, nego ugasim motor i čekam da se motor ohladi, pa onda kad vidimo što se stvarno dogodilo, što je njemu u glavi, što je onima koji ga eventualno napadaju, ako ga uopće netko napada… to ne znam, ne?’, rekao je Milanović.

Milanović je potkraj svog premijerskog mandata, u rujnu 2015., doveo gotovo cijelu svoju vladu, ali i suprugu Sanju Musić, na premijeru Matanićevog filma ‘Zvizdan’, koji će kasnije biti ovjenčan priznanjem Un Certain Regard na festivalu u Cannesu. Tom je prilikom Milanović podijelio oduševljenje filmom, istaknuvši kako je ‘divlji poput nas’, javlja Tportal.

Predsjednik je tijekom svog aktualnog mandata rijetko komentirao teme spolnog zlostavljanja, no 2021. je upitan o skandalu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, čije studentice i djelatnice su DORH-u predale 27 prijava za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje. Tada Milanović nije čekao da se motor ohladi, već je rekao:

‘Kada o tome zapomažu holivudske glumice koje ne izlaze iz kreveta za manje od 5 milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bih se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji – to je problem’.

Zbog ove izjave suočio se s kritikama aktivistica Rade Borić i Sanje Sarnavke, a potom na njih još žešće odgovorio u Facebook solilokviju u kojemu je izvršio protunapad na udrugu, kako je rekao, ‘glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E.’.

‘Poput zaboravljivih holivudskih glumica – koje one sada brane od mene – predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro dvadeset godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame. Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad šteti. Ne znam kakvu to laboratorijsku ‘edukaciju’, treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj’, napisao je tada Milanović u postu koji danas više nije dostupan.

Foto: Hina