Srbija i dalje zatvara oči pred istinom: “Umjereni” Porfirije i njegovi svećenici Oluju više puta nazvali zločinačkom akcijom

Srbija i dalje zatvara oči pred istinom: “Umjereni” Porfirije i njegovi svećenici Oluju više puta nazvali zločinačkom akcijom

U susjednoj Srbiji u četvrtak tijekom dana su brojni političari na društvenim mrežama i u priopćenjima za medije iznijeli svoje mišljenje o pobjedničkoj vojno redarstvenoj operaciji Hrvatske vojske Oluja. Na žalost, većina tih priopćenja je nastavak velikosrpske propagande prepuna neistina i iskrivljenog prikazivanja događaja. Tako je primjerice srbijanski političar Aleksandar Vulin ustvrdio da su Srbi prije Oluje bili “bez oružja i obrane.”

Patrijarh Porfirije: “Nevine žrtve strašnih avgustovskih dana”

Na Trgu slobode u Novome Sadu je u četvrtak u 20 sati započeo program pod nazivom “Dan sjećanja na žrtve Oluje”, koji je uživo prenosila Radio televizija Srbije, te brojni portali. Među ostalim, prisustvovali su i govore držali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te srpski patrijarh Porfirije.

Prisustni su bili i predsjednik tamošnje Skupštine Vladimir Orlić, premijerka Ana Brnabić, ministri, parlamentarni zastupnici, predsjednica RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, te predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, javlja Narod.hr.

Patrijarh Porfirije je, među ostalim, rekao:

“Sabrali smo se da se molitveno setimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa Korduna, Like, Slavonije. Sve su to kamičci u mozaiku stradanja, zajedno sa Jadovnom, Jastrebovskim zajedno sa Jasenovcem.”

Spomenuo je i “nevine žrtve strašnih avgustovskih dana 1995. godine”, te nastavio:

“Ne zaboravljamo žrtve i razaranja u “kristalnoj noći” u Zadru, i ostale užase… Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća. Zajedno sa Siskom, Glinom, Jasenovcem, sa nama su danas i preživeli svedoci stradanja, koji čuvaju i nama prenose pamćenje. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo. Moramo da pamtimo njihova svedočenja, kako neko ne bi rekao da se to nije desilo i da nije istina, da su to bile humanitarne akcije i tome slično” – ustvrdio je patrijarh Porfirije, te zatim dodao da Srbi nisu zlopamtila.

Zanimljivo je da su patrijah Porfirije i njegovi svećenici više puta u prigodnoj molitvi Oluju nazvali zločinačkom akcijom.

Vučić je rekao da već devetu godinu država razgraničava pogron i, kako je rekao, “najveće etničko čišćenje jedne nacije”.

“Dva su razloga zašto smo ovdje. Jedan za mrtve i raseljene, drugi za pamćenje. Godinama je u Srbiji bilo kao da nema svjedoka zločina nad Srbima. Time smo bacili kamen na najtužniju kolonu u našoj povijesti. U to vrijeme zaborava Srbija je propadala”, kazao je.

“Svakodnevno napadaju Srbiju i to nikada nije dovoljno, bez obzira koliko slušali, ne čujemo dovoljno, bez obzira koliko se molili, nikada ne klečimo dovoljno. Koliko god odali počast ostalim žrtvama, to nikada nije dovoljno”, rekao je Vučić.

“Zloporaba situacije u Ukrajini ujedinila je mnoge oko nas. Možda misle da je vrijeme za ono što su Budak i Tuđman obećali, to nije ista Srbija koja neće stati pred vas”, kazao je predsjednik.

Rekao je i kako Jasenovac i Oluja nisu mit, ali je naglasio kako “ne sanjamo o osveti ili promjeni granica”.

Foto: Hina