Srpska premijerka dolazi Plenkoviću u Banske dvore: A prošle godine je Hrvatsku proglasila neprijateljskom zemljom

Srpska premijerka dolazi Plenkoviću u Banske dvore: A prošle godine je Hrvatsku proglasila neprijateljskom zemljom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će u nedjelju na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća.

Skupština će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski gdje je predviđeno je i prigodno obraćanja predsjednika Vlade. Na Velikoj skupštini SNV-a sudjelovat će i predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Predsjednik Vlade Plenković primit će predsjednicu Vlade Brnabić u 10 sati, u Banskim dvorima, piše Direktno.

Podsjetimo, predsjednica srpske vlade Ana Brnabić poručila je prošle godine u listopadu da je Hrvatska neprijateljska zemlja i da će svi vidjeti tko je Aleksandar Vučić.

Referirala se pritom na novi paket mjera sankcija koje su uvedene Rusiji. Izjavila je da je Hrvatska stopirala Srbiji dovod nafte preko naftovoda Janaf u sklopu novog europskog paketa sankcija Rusiji, uvjerena da je time Hrvatska postupila kao neprijateljska zemlja.

Poručila je da je ta odluka sramotna.

– Ova odluka je sve promijenila. Govorila sam da će predsjednik biti pod ogromnim pritiskom, danas nakon ove sramotne odluke Europske unije, mislim da će oni biti pod baražnom vatrom. Najiskrenije mislim da će oni danas vidjeti tko je Aleksandar Vučić. Mislim da do sada nisu vidjeli Vučića, koji ima jake argumente kojima će im pokazati svu njihovu sramotu. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtjev Hrvatske to učine Srbiji. Našoj zemlji izbijaju iz džepa stotine milijuna eura – kazala je Brnabić u jutarnjem programu TV Hepi, a prenosi Kurir.

Srpska premijerka dodala je da je ovo otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji.

– Sve ono što Europska unija zamjera Rusiji, to su oni jučer napravili nama. Predsjednik Vučić danas oko 18 sati ima sastanak sa Ursulom von der Leyen i što on može njima, Europskoj uniji, reći?  – poručila je.

Brnabić je također prošle godine govorila da “u ovom trenutku osjeća” kako za nju, kao predsjednicu vlade Srbije, nije dobro da ljetuje u Hrvatskoj. Dok je ljetovala, boravila je na otoku Krku, gdje je nasljedila imovinu u Staroj Baškoj. Njezin djed po ocu, Anton Brnabić, Hrvat je po nacionalnosti rođen u Staroj Baškoj, te služio kao vojni časnik. Borio se s jugoslavenskim partizanima tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon rata bio je potpukovnik u vojsci.