Stier i Kovač nisu bili na zajedničkoj sjednici Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a: Što je rekao Plenković

Stier i Kovač nisu bili na zajedničkoj sjednici Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a: Što je rekao Plenković

Nakon što Kolinda Grabar-Kitarović nije osvojila drugi predsjednički mandat, sazvana je za utorak u 18h zajednička sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a na kojoj bi trebalo se raspraviti o uzrocima poraza. Sastanak je završio oko 22.20 sati, a pred novinare je izašao Andrej Plenković. Ministar Oleg Butković napustio je sastanak nešto prije 21h. Novinarima je poručio da ‘će se još načekati’, javljaju 24 sata.

– Sad smo završili našu sjednicu koja je imala samo jednu temu, a to je analiza rezultata drugog kruga. Sudjelovalo je više od 30 kolega – rekao je predsjednik HDZ-a. Dodao je kako će u sljedećih nekoliko dana sve županijske zajednice napravi analizu rezultata drugih izbora.

– U danima koji će slijediti imat ćemo još sastanaka kako bismo se pripremili za buduće izbore – izjavio je Plenković. Dodao je kako je on dao svoju cjelovitu analizu. – Mene isto zanima koji su uzroci, no to za sada zadržimo za interna tijela kampanje – izjavio je i dodao kako ovaj proces ‘zahtjeva još puno analize’. – Očito se događaju neki fenomeni u hrvatskom društvu na koje mi kao stranka moramo odgovoriti – poručio je.

– Očito je došlo do velike mobilizacije lijevog spektra, naročito u Zagrebu i zagrebačkoj županiji. Mi to nismo mogli nadoknaditi u 12 županija u kojima smo pobjedili. Tu je i demografija imala svoj utjecaj. U županijima u kojima su birači skloniji HDZ-u živi nešto manji broj ljudi. – istaknuo je predsjednik stranke. Na pitanje hoće li doći do raspuštanja određenih županijskih zajednica, Plenković je kazao kako je prerano o tome pričati i kako se trebaju napraviti analize. Plenković se osvrnuo i na članove HDZ-a koji su u izbornoj noći kritizirali stranku i naveo kako ni Miro Kovač i ni Davor Ivo Stier nisu bili na sastanku. Na pitanje jesu li raspravljali o utjecaju Milana Bandića na rezultate, predsjednik HDZ-a je samo kazao kako su raspravljali o svim aspektima.

Foto: Screenshot