Javio se i Robert Kopal: Je li pronašao Kolindinog “crnog labuda”?

Javio se i Robert Kopal: Je li pronašao Kolindinog “crnog labuda”?

Uoči zajedničke sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a predviđene u 18 sati u sjedište stranke već su stigli predsjednik Sabora Gordan Jandroković i glavni analitičar i posebni premijerov savjetnik Robert Kopal koji je otkrio nekoliko razloga zašto je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izgubila izbore.

Robert Kopal čestitao je izabarnom predsjedniku i nastavio da su predsjednički izbori izrazito individualizirani izbori iako naravno iza svakog kandidata su stajale stranke, ali ipak čovjek u predsjedničkim izborima, objašnjava Kopal, ne odlučuje samo prema stranačkim nego i osobnim preferencijama “pa poneki put sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju”.

“Ovakav tip kampanje kakva je vođena, a kako u Hrvatskoj vlada zakon spojenih posuda na neki načn mobilizira lijevo biračko tijelo, zna se da HDZ ima najjaču stranačku organizaciju u državi i ovakav tip kampanje je doveo do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira, samomobilizira i motivira i to se dogodilo, javlja N1.

U zadnja dva tjedna je vođena i negativna kampanja, a ja sam pristaša pozitivne kampanje”, zaključuje Kopal.

Složio bi se s rečenicom ministra Davora Božinovića da treba tražiti razloge, a ne krivce jer, kaže, ovo sigurno nije jednadžba s jednom nego više nepoznanica.

Ponovio je još jednom da su predsjednički izbori specifičan tip izbora i ne može ih se uspoređivati s primjerice rezultatima s europskih izbora jer su to kruške i jabuke.

Pojasnio je i da više nema crnih labudova jer je on bio neočekivan, dogodio se i više se ne može dogoditi.

I prije njega u sjedište stranke stigao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Očekujem otvorenu raspravu, raspravu koja će zaista dotaknuti one ključne stvari zbog kojih nismo ostvarili rezultat kakav smo očekivali i očekujem da će ta rasprava biti temelj za buduće djelovanje HDZ-a i ozbiljne pripreme za parlamentarne izbore na kojima očekujem da ćemo ponovno biti najjači”, otkrio je Jandroković okupljenim novinarima.

Foto:Screenshot/N1