Visković tvrdi da je Tito najznačajnija politička ličnost u hrvatskoj povijesti: Što savjetuje Milanoviću?

Visković tvrdi da je Tito najznačajnija politička ličnost u hrvatskoj povijesti: Što savjetuje Milanoviću?

Poznati književni kritičar i ljevičar Velimir Visković smatra da novoizabrani predsjednik Zoran Milanović ne bi trebao vratiti Titovu bistu na Pantovčak. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Znam da se ovo što pišem neće svidjeti dijelu vas koji pratite ovaj profil. Ali ipak, napisat ću to: u politici je razum ispred srca.
Jedno od prvih pitanja koje mediji postavljanju jest treba li Milanović vratiti Titovu bistu na Pantovčak.
Po mojem mišljenju – ne, iako mislim da je Tito najznačajnija politička ličnost u hrvatskoj povijesti. Ne po našim lokalnim kriterijima, već po svjetskim. Bio je vođa antifašističkog ustanka, najvećeg u Evropi, kasnije i politički lider kojega su uvažavali u svim svjetskim metropolama, sva su mu vrata bila otvorena. Jedini hrvatski i južnoslavenski političar svjetskog ranga.
Unatoč jednopartijskom sustavu, pa i autoritarnoj vlasti građani su slobodno putovali svijetom, razmjerno dobro živjeli (pogotovo u usporedbi sa državama kojima danas gledamo u leđa).
Ali, svejedno, ne treba vraćati Tita u Tuđmanov osobni Panteon na Pantovčaku. Niti je uopće taj njegov osobni Panteon toliko važan!
Dakle, kao prvo, to bi izazvalo već u samom početku mandata novog predsjednika oštre podjele u hrvatskom društvu i mnogo važnije stvari ostale bi u sjeni tog konflikta. Kao drugo, unatoč svim povijesnim zaslugama, Tito nije tip političara koji bi bio putokaz za hrvatsku budućnost ako želimo biti demokratska nacija. Zapravo je pitanje u kojoj su to mjeri i Starčević, pa čak i Stjepan Radić. Suvremena nacija više nije ono što je Starčević zamišljao prije stoljeće i pol, niti su Hrvati seljačka nacija što su bili prije stoljeće (a da ne spominjem sve Radićeve političke transformacije i mutacije).
Zapravo je cijeli Tuđmanov Panteon jedna od mnogih njegovih mitoloških konstrukcija. I nema potrebe da rasipljemo energiju oko njegovih pretencioznih pseudopovjesničarskih himera.
Usmjerimo se radije na izgradnju suvremene ideje hrvatske države i nacionalnog identiteta, koji gledaju u budućnost, otvoreni su prema Evropi, tehnološki konkurentni, prijateljski raspoloženi prema državama u susjedstvu, ponosni na svoju kulturnu povijest prije svega, na svoje umjetnike, znanstvenike, pa i sportaše… Oni su puno važniji od političara koji su usidreni u svoje vrijeme i danas anakroni! Dopustimo našim suvremenim političarima da se konačno zagledaju u budućnost”,  piše Visković.

 

Foto: Dario Grzelj/Hina