Stigli gosti. U luku Split uplovio američki nosač aviona, čiji zapovjednici kažu da je jedan od razloga dolaska “pružanje podrške zajednici” i odmor mornara

Stigli gosti. U luku Split uplovio američki nosač aviona, čiji zapovjednici kažu da je jedan od razloga dolaska “pružanje podrške zajednici” i odmor mornara

Nosač aviona Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država USS Harry S. Truman i fregata Ratne mornarice Kraljevine Norveške HNoMS Fridtjof Nansen u petak stižu u posjetu u luku Split.

– Rutinski posjeti lukama osnažuju obrambena partnerstva SAD-a te ključnih saveznika i partnera te omogućavaju časnicima da iskuse različite kulture i odmore od dužnosti – stoji u objavi za medije koju je odaslala posada USS Harryja S. Trumana, donosi Jutarnji list.

Kontraadmiral Curt Renshaw, zapovjednik borbene grupe koju predvodi nosač aviona USS Harry S. Truman, rekao je da je ovo prilika da Harry S. Truman i Fridtjof Nansen upoznaju Hrvatsku i iskuse njezinu povijest i pejsaž.

– Nedavno smo sa svojom saveznicom iz Sjevernoatlantskog saveza, Hrvatskom, sudjelovali u pomorskoj vježbi Neptune Strike 22 i radujemo se vremenu koje ćemo sa svojim domaćinima provesti na kopnu – dodao je Renshaw.

Zapovjedništvo Harryja S. Trumana reklo je da će posjet Splitu posadama obaju brodova omogućiti da učvrste veze s građanima Hrvatske. Mornari će dobiti priliku sudjelovati u aktivnostima koje organizira Dječji dom Maestral u Splitu, a moći će posjetiti i brojne znamenitosti koje se nalaze na širem splitskom području.

– Pružanje podrške zajednici jedan je od razloga zbog kojih su posjete luka ključan dio boravka borbene grupe u regiji – reklo je zapovjedništvo Trumana.

Kapetan Gavin Duff, zapovjednik USS Harryja S. Trumana, rekao je da će posjet nosača aviona Splitu mornarima koji na njemu služe pružiti priliku da se odmore te pokazati predanost partnerima i saveznicima SAD-a u Jadranskom moru.

Foto: