Stižu prijedlozi za novog predsjednika: Desnica diskretno predlaže poznatog Hercegovca iz Amerike

Stižu prijedlozi za novog predsjednika: Desnica diskretno predlaže poznatog Hercegovca iz Amerike

Umirovljeni profesor Branko Smerdel, koji je bio u radnoj skupini koja je pisala Ustav pri prijelazu iz predsjedničkog u parlamentarni sustav, dao je svoje mišljenje o novonastaloj političkoj drami u Hrvatskoj. Za njega nema dvojbe da je Zoran Milanović prekršio Ustav odlukom da se kandidira na izborima, na listi SDP-ove koalicije.

“On treba odmah podnijeti ostavku. Ne može se Predsjednik Republike kandidirati na parlamentarnim izborima prije nego podnese ostavku i tu nema nikakve dvojbe. Ovo je situacija bez presedana i teško, teško kršenje Ustava”, izjavio je za 24 sata Smerdel, koji je sudjelovao u ustavnim izmjenama koje su propisale današnje ovlasti i položaj Predsjednika Republike Hrvatske. Bio je i u radnoj skupini koja je pisala prvi Ustav Republike Hrvatske.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: HDZ-ov kipar upozorava Plenkovića: Nećemo uspjeti ako ne uključimo “hrabre desničare” Kostopeča, Kovača, Anušića i Karamarka

Milanović, podsjetimo, planira podnijeti ostavku tek ako dođe u situaciju da bude izabran u Sabor.

“Nije to nikakvo natezanje tumačenja Ustava, ovo što on radi je kontra svim principima i načelima Ustava, trodiobe vlasti, ustavnog položaja predsjednika i ovlastima vrhovnog zapovjednika oružanih snaga. Suprotno je to cijeloj ideji i svoj literaturi koju smo napisali kada smo 2000. godine promijenili Ustav. To jednostavno ne dolazi u obzir i primjereno je bivšem sjevernokorejskom vođi Kim Il-sungu, a ne demokraciji. Mene osobno podsjeća na svibanj 1991. godine kada je čovjek koji se zvao Bora Jović podnio ostavku na mjesto predsjednika predsjedništva Jugoslavije kako bi izazvao vojni udar i spriječio Stipu Mesića da preuzme tu funkciju”, tumači Smerdel.

Objašnjava da Zoran Milanović nije fizička osoba nego Predsjednik Republike koji ima svoje dužnosti i ima izričitu zabranu da se bavi bilo kojim drugim javnim i profesionalnim djelatnostima, ne smije biti stranački aktivan i sudjelovati u kampanjama.

“Pisali smo taj Ustav i nakon 10 godina jakog predsjedničkog sustava, baš zbog vojske, koja je imala veliku ulogu, sam predložio da vrhovni zapovjednik mora biti iznad stranaka. I to je prihvaćeno. A sada se događa ono što nemamo primjer niti u jednoj zemlji parlamentarne demokracije”, dodaje Smerdel.

Očekuje ostavku

Smerdel očekuje Milanovićevu ostavku, nakon koje će funkciju privremenog Predsjednika Republike preuzeti predsjednik Sabora, u ovom slučaju Gordan Jandroković. Smerdel kaže da i ako Jandroković iz bilo kojeg razloga ne želi preuzeti funkciju ili mu se nešto dogodi, onda bi funkciju trebao preuzeti netko od potpredsjednika Sabora.

“Ako Predsjednik Republike ne podnese ostavku, onda Državno izborno povjerenstvo mora odbiti njegovu kandidaturu. Pretpostavka je da će se SDP žaliti, pa će tek onda o tome odlučivati Ustavni sud. Ustavni sud ima mogućnost dati i mišljenje ranije, ali to i inače ne rade jer se brinu za svoje mandate i interese. Čini mi se da Milanović namjerno radi džumbus i cirkus po principu “što gore, to bolje” kako bi u konačnici postigao svoj cilj, postao premijer i dobio sve ovlasti. On je tipični populistički političar”, zaključuje profesor Smerdel, pišu 24 sata.

Milanović još nije dao ostavku, a već stižu prijedlozi kandidata za predsjednika. Tako suverenist Davorin Karačić predlaže Luk Mišetiću, poznatog američkog odvjetnika koji je branio Antu Gotovinu.

“Pa, ako je Zoki ovim, osim ustavne krize, izazvao i potrebu biranja novog Predsjednika, što reći, Luku Mišetić za Predsjednika Republike Hrvatske”, ističe Davorin Karačić.

Luka Mišetić i Miomir Žužul

Tko je Luka Mišetić?

Rođen je 11. ožujka 1970. u Chicagu, od oca Ivana iz Grabovnika i majke Ive rođene Čuvalo iz Proboja u okolici Ljubuškog, u BiH.

Napustili su rodni kraj krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća. Otac je bio je radnik na održavanju stambenih zgrada i sve je uložio u školovanje svoje djece.

Luka Mišetić je u Hrvatsku  put došao 1986. kao 16-godišnjak. Potom je svake druge godine dolazio u posjet rodbini.

1992. diplomirao je političke znanosti na Northwestern Universityu. Potom je 1996. završio trogodišnji poslijediplomski studij prava na Sveučilištu Notre Dame u Indiani i postao odvjetnik. Tada je dobio rektorivu nagradu za izvrsnost na području međunarodnoga prava.

pecijalizirao je kazneno i civilno pravo. Roditelji su mu tijekom školovanja pomagali, no morao je podići kredit za školovanje, koje je stajalo više od 100.000 dolara.

Poslije je osnovao svoju odvjetničku kuću i 1999. izabran je među 12 najperspektivnijih mladih odvjetnika u Chicagu u kojem ima 30.000 odvjetnika. Zastupa trgovačke kuće, korporacije, građane u američkim kaznenim i međunarodnim kaznenim predmetima i zatim  predmete iz međunarodnoga humanitarnog prava.

1999. počeo je raditi na predmetu Ante Furundžije, kada je došao u središte svjetske medijske pozornosti.

Bio  je najmlađi odvjetnik u povijesti koji je zastupao nekoga pred jednim međunarodnim kaznenim sudom. No, žalbeno vijeće je 21. srpnja 2000. ipak potvrdilo prvostupanjsku presudu Furundžiji na zatvor od deset godina. Bilo je to važno iskustvo za Mišetića.

Kada je optužen general Ante Gotovina, odabrao  je Luku Mišetića 2001.  za svoga branitelja. 

Foto: Hina