Što će sada reći Capak: Većina pacijenata koji su dobili koronu u bolnici bila je cijepljena

Što će sada reći Capak: Većina pacijenata koji su dobili koronu u bolnici bila je cijepljena

Unatoč svim mjerama zaštite bolničkog sustava od zaraze koronavirusom, zbog čega se od 4. listopada svi koji nisu cijepljeni moraju testirati da bi mogli raditi u bolnici ili se u njoj liječiti, COVID-19 poharao je gastroenterologiju riječkog KBC-a.

Zaraženo je dvije trećine pacijenata na tom odjelu, gdje mahom leže teški bolesnici s komorbiditetima, uključujući i pacijente s karcinomom. Oboljelih ima i među medicinskim osobljem, unatoč tome što su svi redom cijepljeni protiv koronavirusa. I većina pacijenata, doznaje se, bila je cijepljena, javlja Novi list.

Iz uprave KBC-a potvrdili su nam da je zaraženo 19 pacijenata na odjelu, a virus je, kažu, stigao s pacijentom koji je bio negativan na testu, ali je zapravo bio zaražen i nalazio se u razdoblju inkubacije kad i testiranje može iznevjeriti. U bolnici se, tvrde u upravi, provode visoke mjere opreza, pa svi pacijenti prije hospitalizacije moraju obaviti PCR test, neovisno o tome jesu li cijepljeni ili ne.

Utvrđeno je da je na Odjelu gastroenterologije 19 pacijenata zaraženo bolešću COVID-19, zbog čega su pravovremeno preseljeni na COVID-odjel uz odgovarajuću gastroenterološku skrb. Nitko od tih bolesnika za sada nije razvio teži oblik COVID-19, poručuju iz uprave. Napominju da su svi ti pacijenti prilikom prijema u KBC Rijeka imali negativan PCR test za COVID-19.

Na odjelu je u vrijeme prodora koronavirusa bilo ukupno 27 bolesnika, ali je preostalih osam bolesnika, kažu u bolnici, po izbijanju zaraze bilo negativno na PCR testiranju. Svi oni smješteni su u izolaciju uz potrebnu njegu i bit će ponovno testirani prije povratka na odjel.

Svi liječnici i medicinske sestre na odjelu cijepljeni su protiv koronavirusa, no neki od njih dobili su simptome bolesti i nalaze se na kućnom liječenju. Po pojavi zaraze, svi na odjelu su hitno testirani, a COVID-19 potvrđen je zasad samo kod jedne nemedicinske djelatnice koja ga je već jednom preboljela.

– Žurnim izvidom tima za kontrolu bolničkih infekcija u suradnji s epidemiološkom službom, utvrđeno je kako je svih 59 zaposlenika Zavoda za gastroenterologiju u trenutku pojave zaraze imalo negativan PCR test, s izuzetkom jedne nemedicinske djelatnice koja je temeljem ranijeg preboljenja imala važeću digitalnu COVID-potvrdu i u radu koristila zaštitnu opremu, poručuju iz bolnice.

Iskreno žaljenje

Točnog saznanja o tome tko je donio koronavirus na bolnički odjel i proširio zarazu među pacijentima nema, no najvjerojatnije je riječ o pacijentu koji je na testu kod hospitalizacije bio negativan, a onda je razvio bolest.

– Procjenjujemo da je virus na odjel unesen putem jednog pacijenta kod kojeg je u periodu inkubacije došlo do razvoja infekcije, jer nažalost, karakter bolesti i inkubacijski period ostavljaju rezidualni rizik od širenja zaraze, kažu u upravi KBC-a. Zbog ovog incidenta izražavaju iskreno žaljenje, a pritom naglašavaju da osoblje KBC-a od početka pandemije čini stalne napore da pacijentima osigura najbolju moguću medicinsku skrb i primjenjuje najstrože preventivne mjere da bolnički sustav maksimalno zaštiti od prodora COVID-infekcije.

– Dosljedna primjena svih navedenih mjera maksimalno smanjuje rizik od prodora virusa u bolničke i srodne sustave. Globalno je poznato da zbog karaktera bolesti usprkos svim mjerama, ipak ostaje određeni rizik. Riječ je o realnoj opasnosti koju predstavlja inkubacijsko razdoblje u kojem je bolesnik pri prijemu PCR negativan, a potom može unutar nekoliko dana postati pozitivan sa ili bez simptoma bolesti, tumače u bolnici okolnosti širenja zaraze.Preventivne mjere su usklađene s nacionalnim smjernicama, uključuju testiranje bolesnika kod prijema u bolnicu i njihovo zadržavanje u izolaciji do prispijeća negativnih PCR testova, a provode se i propisane preventivne mjere za osoblje, kontrole i testiranja, kao i trajno nošenje osobne zaštitne opreme, ističu.

I cijepljeni šire virus

Do sada je u KBC-u Rijeka već bilo nekoliko izoliranih slučajeva u kojima su otkriveni COVID-pozitivni hospitalizirani bolesnici, koji su također kod prijema imali negativan PCR test.

Brzom reakcijom, ističu u KBC-u, uspješno su spriječena značajnija širenja infekcije unutar bolnice.

Foto: Hina