Jaroslav Pecnik hvali Milanovića, kritizira Kolindu i upozorava Plenkovića: Jedna će mu se izjava obiti o glavu

Jaroslav Pecnik hvali Milanovića, kritizira Kolindu i upozorava Plenkovića: Jedna će mu se izjava obiti o glavu

Politički analitičar Jaroslav Pecnik komentirao je u Newsroomu N1 televizije aktualne kandidate na predstojećim predsjedničkim izborima, ali i sukob Andreja Plenkovića s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

Na pitanje je li najava Milana Bandića da će krajem rujna objaviti važnu informaciju dimna zavjesa ili dublji tajni plan, Jaroslav Pecnik kaže kako je Bandić sramota za hrvatsku politiku.

“To je čovjek koji šteti hrvatskoj politici i sramoti je. Od njega se sve može očekivati”, kazao je Pecnik.

Govori se da ide pomoći Andreju Plenkoviću, oduzeo bi glasove Milanoviću, a može li uzeti glasove Škori?

“Lako je moguće, naprosto imate jedno biračko tijelo i ne može iznenaditi da oni koji glasaju za Škoru glasaju i za Kolindu Grabar Kitarović, osim fundamentalista koji točno znaju za koga žele glasati. Bandić počinje s žetončićima raspolagati kao krupije. Izbori su vrijeme za trgovinu. Jednom se opekao, kada ga je Uskok odveo s pozicije gradonačelnika, Švaljek je sve preuzela i promijenila svoj stav, tako da sumnjam da će se skloniti iz grada. Ne vidim što bi on mogao ponuditi hrvatskoj politici da to bude iznenađenje. On ako se makne iz politike završit će u zatvoru. Bandić zaključio da bi kandidiranjem bio prisutniji u fokusu javnosti”, kazao je Pecnik.

Kada su u pitanju predstojeći predsjednički izbori, Pecnik smatra da ih Kolinda Grabar Kitarović nećedobiti.

“Kolinda Grabar- Kitarović je u 5 godina pokazala ono što zna ili ne zna, no uglavnom ono što ne zna. Da parafraziram Roberta Musila, predsjednica je žena bez svojstava. Ona je zalutala na tu funkciju, ali bila bi velika šteta da je opet dobije”, kaže Pecnik.

“Škoro je populartan, dobar zabavljač, još bolji trgovac, menadžer, doktorirao marketing. Međutim praviti od njega intelektualca – on to ipak nije. Vidjeli smo u kandidaturi za grad Osjeka i u Saboru, nema on tu šta puno ponuditi”, kaže Pecnik.

Na pitanje što je zaključio o Škori nakon sudjelovanja na izborima za gradonačelnika Osijeka, Pecnik kaže da se niti ne sjeća što je Škoro nudio u svojoj kandidaturi.

“Ne mogu se sjetiti što je on to ponudio. Iza svakoga kandidata uvijek imate neke repove, nešto dobro, loše… Kod Škore se ne mogu sjetiti što je on to ponudio”, kaže Pecnik.

Na pitanje je li točno da je jedan dio birača spreman povjerovati da je on ispred HDZ-a, Pecnik kaže da jeste.

“Jedan dio birača smatra da je predsjednica izdala HDZ, da ih je razočarala. A Škoro pjeva domoljubne pjesmice, ali očigledno predstavalja volju dijela biračkog tijela, ali tu nema ničega. Do jačanja ovlasti neće doći, trebaš djelovati u okviru onoga što imaš. To jedino radi Zoran Milanović i jedino se on ponaša kao političar. Netko će proći u drugi krug, da li Kolinda ili Milanović. Ne samo što želim, nego i objektivno mislim da Kolinda Grabar Kitarović neće dobiti na izborima”, kaže Pecnik.

Na pitanje može li bivši premijer i kandidat za predsjednika prešutjeti tko mu je bio poslodavac između te dvije funkcije, Pecnik kaže da za time nema potrebe.

“Mislim da bi mu bilo pametnije da taj teret sa sebe što prije zbaci. Ne krije da je dobro živio od svog rada, ali ne može ići u utrku za predsjednika ako nije transparentan. Mislim da će on to brzo razotkriti, bespotreban mu je taj teret. Predsjednik treba zastupati određen sustav, imati jasne odnose i stavove prema susjedima, zastupati državu prerma Europi, on je garant državne stabilnosti, i jedino Milanovića vidim na toj ulozi”, rekao je Pecnik.

Kaže da razumije zašto Milanović radije napada Plenkovića nego Kolinfu Grabar Kitarović.

“Plenković je jača metra. Milanović kada je išao u posjet Grabar – Kitarović nije joj ni pružio ruku. On je ne smatra ozbiljnom, Plenković je meta, njega treba destruirati i nju time bacate u drugi plan i postaje neinteresantna”, kaže Pecnik.

Kada je u pitanju put Vlade u Helsinki, Plenkovićev stav oprečan je Jandrokovićevom po pitanju opravdavanja puta.

“Uhvaćeni su u nečemu za što nisu mislili da je išta loše. Pod uvjetom da država funkcionira, da se mi ne susrećemo s lažima, dvosmislenostima, moglo bi se vjerovati da je ovo bilo smisleno. Ali već u startu zazirem od toga što nam se kaže i pitam se je li to istina.

Plenković ne trpi Povjerenstvo, on se sve više ponaša pod devizom Država – to sam ja. To što je rekao Povjerenstvu je loša poruka, arogantna, sarkastična, cinična. Možda je to što su oni uradili ekonomski imalo smisla, praktično, ali u zemlji u kojoj se stalno krade je sumnjivo”, rekao je Pecnik.

“Povjerenstvo se otrgnulo kontroli. Lupanje po nosu Nataše Novaković nije urodilo plodom, HDZ je izabrao i sada se iznenađuje što ona želi se držati procedure. Stvar je jednostavna, on želi to povjerenstvo što više marginalizirati. Čut ćemo glasove Novaković, medija, ali to nema snage. Njegova rečenica da im je nacrtao sve obit će mu se o glavu”, rekao je Pecnik.

Foto: N1