Što Ćiro Blažević misli o Zdravku Mamiću: Komentirao je i njegovu najavu samoubojstva

Što Ćiro Blažević misli o Zdravku Mamiću: Komentirao je i njegovu najavu samoubojstva

Ja sam sentimentalno vezan za Zdravka Mamića i nadam se da ga neće izručiti, da će se završiti drugačije od onoga što mnogi pesimisti očekuju. To je nepravedno, ali ne bih htio biti nad popom pop, kazao je Miroslav Ćiro Blažević za N1, u emisiji Pressing, komentirajući ovaj slučaj.

“Činjenica je jedna – ja sam najbolje plasiran da znam kako je moj klub godinama bio u jednom siromaštvu, bijedi. Nije se imalo za plaće. Došao je onda taj Mamić i napravi Juventus. Dinamove prostorije i svlačionica, sve što je napravio miriši na veliki klub. Plaće igračima poistovjećuju Dinamo s europskim klubom. Nije to sve palo s neba. Nadam se da će u jednoj analizi sve doći na svoje”, poručio je Ćiro Blažević.

“Ja sam odnos sveo na rečenicu: Kume, Zdravko, sine moj, tata Ćiro je tebi napravio mladost sretnu, a ti meni starost nesretnu. To ne smije biti razlog da ne kažem sve ovo. On je najgenijalniji trgovac na svijetu. Ono što bih ja prodao za 100 kuna, on bi za 100 miliona”, rekao je.

Kako komentira poruku Mamića da se neće živ pojaviti pred hrvatskim pravosuđem?

“Ne želim vjerovati u to. On je nekad u deprimirajućem stanju da on to vjeruje u trenutku. Ali neće on sebi nikada uzeti život. On nas malo plaši sve, sklon je tim akrobacijama. On je šarmantan čovjek i u konačnici, rekao bih dobar čovjek. Puno mojih igrača koji su mislili da im se to nikada neće dogoditi preživljavali su zahvaljujući Mamiću”, kazao je.

Blažević je mišljenja da je tehnologija trenera ovih prostora najbolja, i da nitko igraču ne može pružiti način učenja kao trener ovih podneblja.

“On imitacijom uči. Kada takav završi školu u kojoj ima sve predmete koji su neophodni za vođu, trenera, to je odgovornost i sigurno je to da je trener najvažniji čovjek kluba. On od poluekipe može napraviti dobru ekipu ili od dobre, poludobru ekipu. Mi ovisimo o igračima. Ako ti igrači koji su na raspolaganju ne znaš pripremiti na način da imaju svoj veliki učinak, a ako nisi u stanju da napraviš obiteljsku klimu – jedan za sve, svi za jednoga, osuđen si na propast”, poručio je Blažević.

I BiH i Srbija i Hrvatska su pobacile u proteklim mečevima. Kako to komentira?

“Srbija bi morala stalno biti prisutna na najvećim natjecanjima po koncentraciji talenta. Tamo je konfuzija evidentna. Mene pitaju kako to da je mala Hrvatska napravila takav rezultat, a Jugoslavija nije mogla. Trener je najvažniji, a oni uzimaju po političkoj podobnosti trenera. Dečki vide da nije na njihovom nivou i odmah nema učinka, atmosfere”, rekao je.

“Najbolji igrači na svijetu su igrači ovog podneblja, BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Hrvatska. Tu se rađaju neobični igrači sa nekim karakteristikama. Odmah ih vidim. Kada idem u Švicarsku da tražim igrače po selima – odmah vidim svog jujua”, izjavio je.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina