Nakon požara u Jakuševcu zrak je bio ekstremno zagađen: Je li Bandićev prijatelj Zvonimir Šostar frizirao podatke?

Nakon požara u Jakuševcu zrak je bio ekstremno zagađen: Je li Bandićev prijatelj Zvonimir Šostar frizirao podatke?

Ovo je bio četvrti sličan požar u samo pet godina na zagrebačkim odlagalištima, a obećanja je bilo još i mnogo više, prenosi RTL.

Dim, kašalj, magla i neugodan miris. To je dio Zagreba dobio u četvrtak za dobro jutro. Uz dim, stigla su i upozorenja. Stariji, djeca, trudnice i bolesnici – ne izlazite iz kuće. U državnom hidrometeorološkom zavodu su iz minute u minutu mjerili razinu čestica u zraku

“U 4 sata je bilo sedam puta više nego što je dozvoljeno, negdje oko 9 ujutro je bilo oko 365 vrijednost, to je ekstremno”, kazala je načelnica sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a dr. sc. Cleo Kosanović.

“Lebdeće čestice se talože na plućima, izazivaju kardiovaskularne i respiratorne i druge probleme”, kazala je Kosanović.

Izbjegavajte zadržavanje na otvorenom prostoru

Iako je preksinoć za vrijeme požara, ali i gašenja – poruka bila da štetnosti u zraku nema, te da ne treba zatvarati ni prozore, u četvrtak kada je sve puno mirnije stiže upozorenje i od Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. Zanimljivo je da  Zavod vodi  Zvonimir Šostar, dugogodišnji bliski suradnik Milana Bandića,  pa  su se već pojavile sumnje da je  Zavod umanjivao opasnost koja je prijetila građanima.  Tim više što je Državni hidrometeorološki zavod  ocijenio da je  tako veliko koncentracija  lebdećih čestica  vrlo opasna za građane.

“Građanima preporučujemo zapravo da izbjegavaju zadržavanje na otvorenom prostoru, pogotovo neposredno u blizini požarišta, isto tako da zatvore prozore odnosno da se sami zaštite od eventualno potencijalnih učinaka”, kazala je zamjenica ravnatelja NZJZ “Dr. Andrija Štampar” dr. sc. Sandra Šikić. Za mnoge teško, jer žive blizu odlagališta.

Vatrogasci i Čistoću čekao je onaj lakši dio posla, morali su počistiti izgoreni namještaj, a gradonačelnik Bandić je dao novo obećanje, da će Jakuševac u potpunosti biti saniran u sljedeće tri godine.

Četvrti požar u samo pet godina

No, ovo je četvrti sličan požar u samo pet godina na zagrebačkim odlagalištima, a obećanja je bilo još i mnogo više.

“Nisam ja svetac, čist sam kao gorska suza. Dubit ću na trepavicama dok ne spasim građane Jakuševca”, rekao je Bandić u kolovozu 2012. godine.

“S Jakuševcem je sve u redu i bit će sve uredu dok sam ja gradonačelnik”, kazao je Bandić u travnju 2012. godine.

I to nije sve…

“Ne izmišljajte toplu vodu, idemo raditi posao, dolje se odlaže komunalni otpad na najmodernijem deponiju u ovom dijelu Europe”, kazao je Bandić u listopadu 2013.

“Ja ću se skinuti u tange i stajati na Jelačić placu i demonstrirati samo ako je u interesu građana”, rekao je gradonačelnik u kolovozu 2014. godine govoreći o gospodarenju otpadom.

Jakuševac se nije sanirao

Na sreću, taj prizor nismo vidjeli, ali nažalost, niti Jakuševac koji se sanirao. I sada bi trebali čekati do ljeta 2022., iako po direktivi Europske unije Hrvatska mora reciklirati 50 posto svoga otpada do 2020., točnije za pet mjeseci. A tome nismo ni blizu.

“Grad Zagreb nema postrojenja kao što su kompostane, sortirnice, reciklažni centri… Sve smeće se akumulira tamo, više od 155 milijuna kuna vrijednih sirovina se baca na Jakuševac. To bi se dalo zbrinuti i reciklirati. Na ovaj način samo čekamo svake godine da se dogodi ovo kao što se dogodilo”, rekao je voditelj programa Gospodarenja otpadom Zelena akcija Marko Košak.

Ono što imamo već nekoliko desetljeća su pretrpana odlagališta koja  pucaju od količine glomaznog otpada s kojim nemamo gdje, ali i plastikom koju nitko ne želi otkupiti.

“Rade se neke kozmetičke promjene”

Od kante u kući pa sve do odlagališta, zagrebački put smeća opako je krivudav.

“Rade se neke kozmetičke promjene, daju se neki spremnici za odvajanje, mjere da građani steknu dojam da se nešto radi”, kaže Košak.

Ali kako se građani danas šale, jedino što je Zagreb dosad dobio jest spalionica. Ali bez krova.

Foto: Daniel Kasap/Hina