Što je ubojica iz Australije radio u Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj?

Što je ubojica iz Australije radio u Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj?

Australac Brenton Tarant koji je izveo masovni pokolj u dvije džamije na Novom Zelandu u svom je manifestu na društvenim mrežama najavio napad, spomenuo i Srbe, Balkan i Kosovo, a na njegovom oružju i spremnicima za streljivo ćirilicom su ispisana i imena pojedinih srpskih povijesnih i epskih ličnosti.

Otkriveno je da je nakon smrti oca nekoliko godina proveo putujući po svijetu, a za putovanja po Europi posjetio je i zemlje Balkana, među kojima i Hrvatska.

U petak se medijima obratio i bugarski državni odvjetnik Sotir Cacarov kada je otkrio da je Tarrant tu državu posjetio u studenom 2018. godine. Cacarov se medijima obratio nakon posebnog sastanka šefova nacionalne sigurnosti, obavještajnih službi i policije koji je sazvao bugarski premijer Bojko Borisov, prenosi Jutarnji list..

Cacarov je rekao da se trenutno istražuje s kime je Tarrant u Bugarskoj ostvario kontakt, ako s ikim. “Moramo utvrditi je li našu zemlju posjetio kako bi proučavao povijesne lokalitete ili zbog nečeg drugog”, rekao je. Istraga će navodno pokriti popise putnika, upotrebu kreditnih kartica, upotrebu SIM kartica, mjesta gdje odsjedao te automobile koje je iznajmljivao.

Kako se Tarrant tijekom napada referirao na događaje iz bugarske povijesti, The Sofia Globe piše da je Cacarov medije izvijestio da je Tarrant u Sofiju stigao 9. studenog, i to zrakoplovom iz Dubaija. Idućeg je dana unajmio automobil te je posjetio Pleven, Gabrovo, Haskovo, Kazanlk, Blagoevgrad i Pernik. Prema svemu sudeći, posjetio je i Plovdiv te Asenovgrad i Bansko.

Iz Bugarske je Tarrant odletio u Bukurešt, gdje je iznajmio automobil i odvezao se u Mađarsku. The Sofia Globe navodi da je Tarrant u prosincu 2016. godine posjetio Balkan. Tada je posjetio Srbiju u koju je ušao autobusom iz Crne Gore.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da je Tarrant tada oko 10 dana bio i u Hrvatskoj te da je na Balkanu ukupno proveo više od mjesec dana. Njegov posjet ovoj regiji bio je turističke prirode, a jedino nije posjetio Bosnu i Hercegovini.

Turska je također pokrenula istragu nakon što se doznalo da je Tarrant i tu zemlju posjetio tijekom svojih putovanja svijetom. BBC piše da je anonimni dužnosnik rekao da je osumnjičeni 28-godišnjak u Turskoj bio “nekoliko puta” te da se u toj zemlji zadržao na “duži period”.