Boris Jokić o “Školi za život” Blaženke Divjak: Odustala je od cjelovite reforme, ostao je samo PR

Boris Jokić o “Školi za život” Blaženke Divjak: Odustala je od cjelovite reforme, ostao je samo PR

Boris Jokić ponovno je kritizirao “Školu za život” ministrice  Blaženke Divjak rekavši da je  zapravo odustala od cjelokupne  reforme hrvatskog školstva.

“Želim joj sreću. U njoj je ostala inovacija sadržaja predmeta, a svi ostali elementi koji su dugoročno trebali promijeniti naš sustav odgoja i obrazovanja te ga pomaknuti k nekim pozitivnijim perspektivama su minorizirani ili odbačeni. Osnovni razlog za to je što se radi o promjenama koje traju dugo, promjenama koje nije jednostavno upakirati u PR celofan, promjenama za koje treba pošteno zaprljati ruke i prije svega raditi sa školama,”, rekao je  Jokić.

Na pitanje  koliko je obrazovanje pod utjecajem svjetonazora konzervativnih marginalnih skupina s političkim utjecajem, Jokić je odgovorio da je obrazovanje  uvijek i svugdje mjesto ideoloških borbi. U Hrvatskoj se pak radi o sukobu koji nadilazi dnevnopolitičke šamare i ogrebotine.

“Ljudi koji će se prikloniti toplim grudima stranačke politike i u tim grudima ostajati desetljećima kao ovisnici, a obrazovanje bi trebalo služiti suprotnome, a to je da mlada osoba može ostvariti svoje potencijale, da je sposobna učiti i raditi, da je sposobna kritički misliti, da poštuje drugoga i drugačijega i da je aktivan građanin. To je za političare i različite ideološke skupine opasna vizija mlade osobe jer takvima ne možete prodavati žvaku prošlosti, ne možete im lagati i držati PR konferencije, ne možete im krasti iz džepa pod krinkom mržnje, nacionalizma, šovinizma, rekao je Jokić za 100posto.