Grmoja o Plenkovićevoj “korumpiranoj strukturi”: Kako je diplomatkinja bila lažno raspoređena u Sydneyju

Grmoja o Plenkovićevoj “korumpiranoj strukturi”: Kako je diplomatkinja bila lažno raspoređena u Sydneyju

Saborski zastupnici u raspravi o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije za razdoblje od 27. listopada 2017. do 15. srpnja 2018., upozorili su u petak na problem političke korupcije.

Nikola Grmoja (Klub Mosta) smatra da je politička korupcija u vrijeme Plenkovićeve Vlade ‘eskalirala’, a da je posljedica toga iseljavanje ljudi. EU komisija je u izvješću iz 2018. potvrdila da je Plenkovićeva Vlada Hrvatsku učvrstila na posljednje mjesto u EU prema kriteriju političke korumpiranosti pravosuđa, izjavio je Grmoja. Tvrdi da je u hrvatskim javnim institucijama uspostavljena korumpirana struktura, koja djeluje protiv interesa građana.

Grmoja kaže kako je ‘Plenkovićeva struktura dokazala vjerodostojnost samo u povećanju političke korumpiranosti pravosuđa te u posljedičnom egzodusu Hrvata iz vlastite države’. Naveo je da je Nacionalno vijeće u listopadu održalo javno saslušanje, na kojem je glavni inspektor Ministarstva vanjskih i europskih poslova Damir Božić ‘pritisnut dokazima’, priznao da je glavna tajnica ministarstva Lorete Bertoša Kušen, godinama kršila propise, primala plaću dok je bila lažno raspoređena u generalnom konzulatu u Sydneyju gdje nije ni boravila ni radila, a kasnije je zbog toga razriješena.

“Diplomatu Damiru Sabljaku, koji se je usudio sve prijaviti, trebalo je žurno onemogućiti pristup dokumentima, koji dokazuju sustavno prekrivanje bezakonje u ministarstvu, pa je ministrica u listopadu podnositelja prijave udaljila iz službe bez dokaza, što je prije tri dana potvrdio službenički sud, koji je zatražio od ministarstva da dostavi dokaze za optužbe protiv diplomata, koji je ovdje u Hrvatskom saboru svjedočio pred Nacionalnim vijećem”, rekao je Grmoja. Dodao je da su mu i danas na mobitel stigle prijave onih koji se sreću s korupcijom, klijentelizmom i nepotizmom u Hrvatskom saboru, piše Narod.hr.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina