Stranačko uhljebljivanje: Vrdoljakova ekipa hrpimice ide u Fond kojem je na čelu HNS-ovac

Stranačko uhljebljivanje: Vrdoljakova ekipa hrpimice ide u Fond kojem je na čelu HNS-ovac

Stranačko uhljebljivanje je kod postalo toliko uobičajeno da nas nikakav novi slučaj ne može posebno iznenaditi. No, s obzirom na količinu onih koji žele preko vlastite stranke na državne jasle, ovaj slučaj iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, o kojem je u utorak pisao Jutarnji list, zaslužuje osvrt.

Naime, taj Fond, kojem je skoro godinu i pol dana direktor HNS-ovac Dubravko Ponoš, raspisao je natječaj za jačanje „administrativnih kapaciteta“ kako bi što bolje iskoristili EU strukturalne i investicijske fondove. Traže 27 novih zaposlenika, a među onima koji su se javili je i znatan dio HNS-ovaca.

Kako piše Jutarnji list, najmanje petero aktivnih ili bivših članova te stranke, među kojima je i šef mladeži jedne njihove županijske podružnice, prošli su uspješno prvi krug razgovora. To su oni koje je javnost uspjela detektirati kao članove te stranke, o onim drugima koji su preko nekih drugih kanala u vezi s njima, tek će se vjerojatno pisati.

Ne treba biti veliki prorok da bi se predvidio ishod ovog ili sličnih natječaja. U tom Fondu već su se smjestili i neki drugi HNS-ovci. Jedan od njih je i Žarko Latković, bivši čelnik SDP-a u Karlovcu, koji je prije toga bio čelnik SDP-a u Karlovcu i žestoko krtizirao HNS-ovog partnera u Vladi, HDZ. Zajedno s Latkovićem u Fondu su posao dobilo i još dvoje karlovačkih HNS-ovaca.

Neki tvrde kako HNS u tom Fondu, koji mu je pripao pri ulasku u koaliciju s HDZ-om, ima na desetine svojih uhljeba, mnoge i u podružnicama te državne institucije, ali taj podatak nismo mogli potvrditi.

No, taj Fond ni po čemu nije izuzetak. Hrvatska narodna stranka Ivana Vrdoljaka na isti način doživljava i druge državne tvrtke koje je dobila pri ‘podjeli plijena’ s premijerom Andrejem Plenkovićem. HNS-ovac Krešimir Maleš je na čelu državne tvrtke Podzemno skladište plina Okoli.

Prošle godine tamo je posao dobio Alen Košić, nekadašnji zamjenik HNS-ovog ministra u Vladi Predraga Štromara. Košić je po zanimanju VŠS ekonomist, a u Okoliju radi posao pravnika. Kakve to dvoje ima veze. Na prvi pogled nikakve, ali objedinjuje ih podobnost. Košić je HNS-ovac. No, u tu državnu tvrtku dolaze i kadrovi Milorada Pupovca, HDZ-ovog i HNS-ovog koalicijskog partnera, otpriike s istim kvalifikacijama.

Dragan Crnogorac iz SDSS-a je također prošle godine tamo dobio posao iako po zanimanju, magistar je tehničkog obrazovanja i crtanja, nema baš puno dodirnih točaka s energetikom. No, to mu nije bilo smetnja, postao je savjetnik HNS-ovog direktora „u radu sa stručnim ustanovama i tijelima državne i lokalne uprave“ za bruto plaću koja je blizu 20 tisuća kuna.

Mogli bi s ovakvim i sličnim primjerima i dalje, ne samo kada je riječ o HNS-u nego i o drugim strankama, ali nema smisla. Sustav stranačkog uhljebništva, u kojem ekonomist, prvostupnik, radi poslove pravnika, a nastavnik tehničkog daje savjete direktoru u vezi s energetikom, toliko je razvijen i tako se besramno primjenjuje da nije ni čudo što smo kao država tu gdje jesmo – pri samom europskom dnu.