Strašna tragedija: Na albanskoj planini poginula Hrvatica Željka Lončarić iz Osijeka

Strašna tragedija: Na albanskoj planini poginula Hrvatica Željka Lončarić iz Osijeka

Gorska služba spašavanja u Albaniji izvijestila je kako je u subotu Hrvatica Željka Lončarić preminula nakon što je skliznula na planini Jezerski vrh. Prema priopćenju, spašeno je dosad 7 planinara, 4 državljana Hrvatske i 3 Srbije.

“Naš tim, zajedno s albanskom državnom policijom i pripadnikom gorske službe traganja i spašavanja, krenuo je u akciju spašavanja iz doline Valbona, te su helikopterom prevezeni do obližnje točke gdje je bilo moguće sletjeti. Najprije je obavljen pristup unesrećenoj L.Ž., rođenoj 1981. godine, koja je zadobila smrtonosne ozljede i pronađena je bez znakova života. Svi su prevezeni u najbližu bolnicu”, izvijestila je Gorska služba traganja i spašavanja Kosova.

Mento Željke Lončarić emotivno se oprostio se od svoje suradnice.

“Svaki trenutak proveden s tobom bio je dar, od ronjenja u nepoznate dubine mora do uspona na vrhove planina koje su te oduvijek pozivale svojom neopisivom ljepotom. Bila si više od prijateljice! Bila si vodič kroz nepoznato, svjetionik u noći, mentor i inspiracija. U tišini laboratorija, gdje smo zajedno raspravljali o tajnama znanosti, tvoja znatiželja i entuzijazam bili su zarazni. Kao tvoj mentor, mislio sam da te učim, ali istina je da si ti bila ta koja me učila! O snazi postavljanja pitanja, o važnosti traženja odgovora, o tome kako nikada ne odustati, čak i kada izazovi izgledaju neizmjerno veliki i nerješivi…”

Riječi su to kojima se od mlade osječke znanstvenice doc. dr. sc Željke Lončarić (42), koja je stradala na planinarenju u Albaniji, oprostio njezin kolega biolog i mentor dr. Banimir K. Hackenberger. Radili su zajedno na Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, javlja Večernji list.

“Tvoja strast prema planinama, tvoja ljubav prema moru, tvoje neugasivo zanimanje za sve što je nepoznato i nerazumljivo, sve to ostaje s nama kao podsjetnik na to kako treba živjeti život punim plućima, kako moramo cijeniti svaki dah, svaki korak, svaki zaron, svaki uspon na novi vrh. I svaku priliku. Tvoj tragičan odlazak na ovom prokletom i ukletom planinarskom izletu prostrijelio je naša srca. No, tijelo ti je možda napustilo ovaj svijet, ali tvoj duh i tvoja ljubav ostaju s nama zauvijek. Sjećanja na tebe vodit će nas kroz najtamnije noći, tvoja hrabrost inspirirat će nas kako se suočiti s vlastitim strahovima, a sjećanja na sve tvoje radosti bit će naša radost.

Počivaj u miru, draga Željka! Hvala ti na svakom trenutku, na svakoj lekciji, na svakoj avanturi. Tvoj odlazak je podsjetnik da je svaki dan dar i da trebamo živjeti punim plućima, baš kao što si ti živjela. Do ponovnog susreta čuvati ćemo te u srcima, vječno zahvalni za svjetlost koju si donijela u naše živote!”, zaključio je dr. Hackenberger u objavi na društvenim mrežama.