Strava u srcu Pariza: Islamist uzvikivao Allahu Akbar pa nožem ubio njemačkog turista. Napadač je veći bio osuđivan

Strava u srcu Pariza: Islamist uzvikivao Allahu Akbar pa nožem ubio njemačkog turista. Napadač je veći bio osuđivan

Jedna osoba je poginula, a druga je ozlijeđena nakon što je napadač napao prolaznike u središtu Pariza u blizini Eiffelovog tornja, napisao je u subotu francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

“Policija je upravo hrabro uhitila napadača koji je napao prolaznike u Parizu, oko Quai de Grenelle. Jednu preminulu i jednu ozlijeđenu osobu zbrinule su pariške vatrogasne brigade. Molimo izbjegavajte to područje”, objavio je Darmanin na društvenoj platformi X, bivšem Twitteru.

Osumnjičeni je prišao turističkom paru i nasmrt izbo njemačkog državljanina, rekao je. Muškarca je potom lovila, a ona je čekićem napao druge dvije osobe prije nego što je zaustavljen elektrošokerom i uhićen. Ozlijeđenima je pomoć ukazala Hitna pomoć, javlja Direktno.hr.

Protuteroristička jedinica javnog tužiteljstva priopćila je da još nije pozvana na sudjelovanje u istrazi.

“Policija je vrlo brzo neutralizirala napadača. Pokušali smo spasiti život ovog čovjeka. (…) Ljudi koji su napadnuti bili su turisti”, rekao je dr. Patrick Pelloux za BFM TV.

Darmanin je rekao da je navodni napadač uzvikivao “Allahu Akbar”, što na arapskom znači “Bog je najveći”, a kasnije je rekao policiji da je uznemiren jer “toliko muslimana umire u Afganistanu i Palestini”.

Rekao je da je osumnjičenik 2016. osuđen na četiri godine zatvora zbog planiranja zasebnog napada i da je bio na popisu francuskih sigurnosnih službi. Također se zna da je muškarac patio od psihijatrijskih poremećaja, rekao je Darmanin.

BFM je, pozivajući se na priopćenje policije, objavio da je muškarac koji je poginuo bio Nijemac i da je napadačevo oružje bio čekić.

Ured tužitelja za borbu protiv terorizma rekao je da je preuzeo istragu. Pišući na X, nekadašnjem Twitteru, francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je sućut svima onima koji su pogođeni “terorističkim napadom” i zahvalio hitnim službama na njihovoj reakciji. 

Incident koji se dogodio u subotu navečer u središtu Pariza dogodio se manje od osam mjeseci prije no što će glavni grad Francuske biti domaćin Olimpijskih igara te bi to moglo izazvati pitanja o sigurnosti na globalnom sportskom događaju.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina