STRAVA U ZAGREBU: Iako je operacija bila uspješna, majka je i dalje životno ugrožena

STRAVA U ZAGREBU: Iako je operacija bila uspješna, majka je i dalje životno ugrožena

Otac je brutalno sjekirom ozlijedio dijete, za život su mu se borili satima. Majku djeteta također je napao, ona je na jedinici intenzivnog liječenja. Njegovo tijelo prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu, vještačenje treba dati odgovor je li bio pod utjecajem opijata.

Nakon stravične tragedije koja se dogodila u Kozari putovima gdje je muškarac sjekirom usmrtio djevojčicu, potom napao majku koju su prevezli u bolnicu, reporterka RTL-a Petra Mlačić javila se ispred bolnice i dala detalje o njenom trenutnom stanju.

Kaže, još joj se bore za život.

“Nažalost, njeno stanje je nepromijenjeno, ona je na Jedinici intenzivnog liječenja. Dobila je toliko teške povrede glave i mozga. Iako je operacija bila uspješna, ona je i dalje životno ugrožena, nitko ne želi predviđati kako sve može završiti i hoće li majka biti dobro. A još gore od majke prošlo je dijete, liječnici su za njezin život borbu izgubili još jutros.

Nakon tog događaja sinoć, Hitna je dovezla majku u bolnicu u Dubravu, a dijete u KBC Zagreb na hitni prijem. Neslužbeno doznajemo da su se liječnici satima borili za život bebe, pokušavali su oživjeti je, ali neuspješno. Za to vrijeme tijelo počinitelja, koji je, kako je policija izvijestila, počinio samoubojstvo, prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu gdje će biti vještačenje koje bi trebalo pokazati je li bio pod opijatima”, izvijestila je Petra Mlačić, javlja RTL.

Na pitanje je li se mogla tragedija spriječiti s obzirom na to da je sustav znao za nasilje u obitelji, odgovorila je:

“Centar za socijalnu skrb i policija tvrde da su učinili sve u svojoj nadležnosti. Da više intervenirati u tu obitelj uži u širu nisu mogli više nego jesu. No s obzirom na to da se radi o nasilnoj prošlosti počinitelja koji je bio osuđivan za više djela, na odsluženju zatvora, cijeli slučaj treba temeljito istražiti, naročito zato što se radi o kompliciranoj obiteljskoj situaciji u kojoj su djeca. Saznali smo da je jedno dijete tek netom punoljetno, drugo maloljetno i zato treba oprezno razgovarati o svemu.

Osim što je resorno ministarstvo najavilo da će temeljito provjeriti je li sustav negdje zakazao, najvažnije je pitanje postoji li mogućnost da se sve moglo izbjeći, da je dijete moglo biti živo, ali uz njih i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova najavljuje istragu.

Želi utvrditi je li postojala mogućnost da se ranije nasilno ponašanje moglo predvidjeti da će dovesti do ovakvog ishoda. Ona je ranije najavljivala da to rodno uvjetovanje nasilje, nasilje nad ženama je sve brutalnije u Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima koje imamo iz 2021., toliko ih je puno da je u jednoj godini bilo prijavljeno 6000 slučajeva.”

Foto: Hina