Stručnjaci upozoravaju na zdravstvene probleme mladih. Sve više su skloni samoozljeđivanju ili čak samoubojstvu

Stručnjaci upozoravaju na zdravstvene probleme mladih. Sve više su skloni samoozljeđivanju ili čak samoubojstvu

Krajem prošle godine UNICEF je upozorio kako bi djeca i mladi mogli osjetiti utjecaj pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje i opću dobrobit u sljedećim godinama, a najnovije dostupne procjene upućivale su na to da na globalnoj razini s dijagnosticiranim mentalnim poremećajem živi jedan od sedam mladih u dobi od 10 do 19 godina, piše Glas Slavonije.

Potrebe i ulaganja

Gotovo 46.000 adolescenata počini samoubojstvo svake godine te je time suicid među prvih pet uzroka smrti u toj dobnoj skupini. Istodobno, postoji velik nerazmjer između potreba i ulaganja sredstava u mentalno zdravlje. UNICEF-ovo izvješće “Stanje djece u svijetu 2021. On My Mind: promoting, protecting and caring for children‘s mental health” otkrilo je i da se oko dva posto državnih proračuna za zdravstvo usmjerava u mentalno zdravlje.

Prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, dr. med., specijalistica psihijatrije, subspec. dječje i adolescentne psihijatrije, subspec. forenzičke psihijatrije, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, kaže kako je samoubojstvo među mladima, posebno stavljajući naglasak na adolescente, godinama jedan od vodećih uzroka smrtnosti među mladima, čak i veći nego stradavanje u prometnim nesrećama.

“Smatra se da će u nadolazećim godinama suicid zapravo biti i vodeći uzrok smrtnosti među mladima u dobi do 18 godina. I prije pandemije uočeno je da postoji negativan trend općenito što se tiče mentalnog zdravlja mladih globalno, a kako je svijet zbog interneta i društvenih mreža odavno postao globalno selo, naravno da negativne trendove pratimo i mi. Općepoznato je da već godinama struka upozorava na negativne trendove na svim poljima u području mentalnog zdravlja mladih u Hrvatskoj, koji se onda samo, na žalost, u konačnici iskažu kao ozbiljan pokušaj suicida odnosno suicid. Odavno smo postali vodeći u konzumaciji duhanskih proizvoda, alkohola, različitih psihoaktivnih tvari i sličnim obrascima ponašanja, koji, na žalost, uz postojanje ostalih stresnih okolnosti vrlo često dovedu do toga da mlada osoba smatra kako je smrt u tom trenutku jedino rješenje njezinih problema”, kaže Katarina Dodig Ćurković. Kako dalje navodi, više godina trend negativnosti u uzlaznoj je putanji, a, na žalost, pandemija je samo pridonijela tomu da se mladi sve više osjećaju usamljeno, izolirano, neshvaćeno, otuđeno, obeshrabreno, jednom riječju – “pogubljeno”. Ta stručnjakinja ističe kako je iznimno važno naglasiti da su posebno osjetljiva populacija mladi između 13. i 17. godine, dakle, adolescenti, koji su samim time što su u najrizičnijem i najburnijem životnom razdoblju dodatno opterećeni potrebom da se uklope među vršnjake, da se osamostale od roditelja, autoriteta, da se emotivno stabiliziraju i još puno toga, što im znatno otežava životno funkcioniranje.

Osječka psihijatrica kaže kako u cijeloj tematici o mentalnom zdravlju mladih postoji i pojam “dosade, praznine, besmisla života”, gdje često zbog viška vremena i neorganizacije života, u kojemu nije jasno definirana struktura dana, pri čemu se osvrće na školu, koja je takva kakva jest, popunjavaju vrijeme lošim mislima, rezanjem, konzumacijom alkohola, nekritičkim uzimanjem lijekova i droga i sličnim, što u kombinaciji s nezrelom psihom, impulzivnim ponašanjem, agresijom i ljutnjom, na žalost, dovodi do toga da se dijete, i kada se ne misli doista ubiti, nego skreniti pozornost okoline na sebe, na kraju ubije.

Učestali poremećaji

“Imamo, na žalost, pandemiju samoozljeđivanja, stalnih misli o smrti, o suicidu kao jedinom bijegu iz realnosti života, o svemu onom o čemu mlada osoba u toj dobi ne bi trebala razmišljati. Uzroci su višestruki: obitelj, iskustva zlostavljanja različite etiologije, prekidi emocionalnih veza, gubitak bliske osobe, druga traumatska iskustava, psihičke bolesti poput depresije, psihotična stanja, ovisnosti i slično. Želim apelirati na sve da je mentalno zdravlje danas fokus svih nas i ako netko iz obrazovnog sektora ovo čita – krajnje je vrijeme da mentalno zdravlje i sve o njemu postane sastavni dio kurikulama, a ne nešto o čemu govorimo kada se neko dijete ubije ili se pokuša ubiti”, ističe prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković.

Prema podatcima iz UNICEF-a, učestalost mentalnih poremećaja u djevojčica i dječaka u Europi između desete i devetnaeste godine je 16,3 posto, a za istu dobnu skupinu na razini svijeta učestalost je 13,2 posto. Procjenjuje se da devet milijuna djece i mladih u Europi iz te dobne skupine živi s nekim od mentalnih poremećaja. Najveća je učestalost mentalnih poremećaja u Španjolskoj, Portugalu, a najmanja u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj. U Hrvatskoj je, prema dostupnim podatcima, učestalost mentalnih poremećaja u dobnoj skupini od 10 do 19 godina 11,5 posto, odnosno procjenjuje se da 49.272 djevojčice i dječaka živi s nekim od mentalnih poremećaja. Pritom je učestalost nešto veća u dječaka nego u djevojčica. U Europi je samoubojstvo drugi najčešći uzrok smrti među mladima u dobnoj skupini od 10 do 19 godina. “Samoubojstvo je 2021. bilo po brojnosti drugi uzrok smrti mladih te bi se u postpandemijskom dobu EU trebao snažnije posvetiti nagomilanim problemima europske mladeži”, rekao je prije nekoliko dana u Europskom parlamentu Dragoș Pîslaru, član Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja.

Foto: Hina