Što je pokojni Siniša Palm radio s milijunima koje je pronevjerio: Trošio ih na kocku ili dijelio s lokalnim moćnicima?

Što je pokojni Siniša Palm radio s milijunima koje je pronevjerio: Trošio ih na kocku ili dijelio s lokalnim moćnicima?

Siniša  Palm, pročelnik  Grada Virovitice za financije i gospodarstvo i jedan od najbližih suradnika gradonačelnika  Ivice Kirina, počinio je samoubojstvo prije pedeset dana. Sa sobom je odnio i tajnu kako je iz gradske blagajne nestalo najmanje 17,5 milijuna kuna proračunskog novca  koje je, tako barem tvrdi gradonačelnik Kirin, potrošio na  klađenje. Iako  Kirin pokušava uvjeriti javnost da je riječ o  individualnom  kriminalu čovjeka ovisnog o klađenju, puno toga što se  događalo nakon smrti nesretnog Palma  otvara  mnoga pitanja i sumnje da je nesretni  Palm  bio  dio uigrane  i politički vrlo utjecajne skupine koja je  kontinuirano  pljačkala  gradsku blagajnu. S obzirom na to da u većini  lokalnih zajednica postoji i  svojevrsna simbioza između  lokalnih vlasti, policije i Državnog odvjetništva, teško je procijeniti  jesu li se propusti u  istrazi “slučaja Palm”  dogodili slučajno ili je riječ o nekoj široj akciji zataškavanja, što, koliko god  to u ovom trenutku sličilo na teoriju zavjere, nikako ne treba  isključiti.

“Pazite, ni u Napulju se ne vješaju svaki dan pročelnici za financije! Virovitica jest grad slučaj”  slikovito je opisao  situaciju  gradski vijećnik  Siniša Prpić za ekipu  RTL-ove Potrage koja je  pokušala rekonstruirati  što se zapravo dogodilo  u Virovitici i zašto je  Palm počinio samoubojstvo.

Od prvog dana bilo je  jasno da je riječ o sumnjivoj  smrt pa je doista nevjerojatno da nije izvršena  obdukcija koja je  uobičajena u takvim situacijama.  Još je veći misterij kako je pokojni pročelnik Palm  mogao godinama neometano uzimati goleme količine novaca. Neposredno nakon njegove smrti  gradonačelnik Kirin je baratao s cifrom od 17,5 milijuna kuna  koje je  Palm  pronevjerio tijekom  posljednje dvije godine, ali sada su se  pojavile informacije  da je Palm  pustošio virovitičku blagajnu  čak  pet godina i da je riječ o 25 milijuna kuna.

U razgovoru za  Teleskop  gradski vijećnik Mosta Darko  Lešković  iznosi podatak da je pokojni Siniša Palm krivotvorio  izvatke u proteklih pet godina. Grubom matematičkom računicom došao je do podatka da je Palm  krivotvorio čak  1300 izvoda.

Ovaj podatak je izuzetno bitan jer  bi to značilo da je Palm nesmetano i bez ikakve kontrole uzimao novac ne samo kada je bio pročelnik nego i u vrijeme kada je bio šef gradske riznice. Ako je to točno, onda  neuvjerljiva obrana gradonačelnika Kirina postaje još providnija. Kirin je  do sada uvijek ponavljao da je bilo nemoguće  kontrolirati  pročelnika koji je imao ovlasti da gospodari gradskom blagajnom. Što je radila pročelnica za financije koja je trebala kontrolirati Palma dok je on bio šef riznice? Zanimljivo je da je  trenutno  šefica financija  gospođa Vesna Grbac koja je tu dužnost obnašala i prije Siniše Palma. Treba li reći da je i ona osoba od velikog povjerenja gradonačelnika Kirina.

Kirin je na izvanrednoj  sjednici Gradskog vijeća, koja je održana prije mjesec dana,  uporno ponavljao da ne snosi krivicu za nestanak  oko petine proračuna, što je ekvivalent kao da u Zagrebu nestanu čak dvije milijarde kuna.

“Ako netko uzima novac s računa banke i vi tvrdite da to jedino mora znati gradonačelnik, onda ste promašili temu, metu i  udaljenost”, rekao je gradonačelnik.

Razgovarali smo s nekoliko oporbenih vijećnika u Virovitici i oni nas uvjeravaju da je  Kirin morao i trebao  kontrolirati  pročelnika Plama.  Naši sugovornici  su uvjereni da  Palm nije  ovo radio na svoju ruku  nego da je  bio samo produžena ruka  lokalnih  moćnika  za koje je  izvlačio novac iz gradske blagajne.

“Nemoguće je  da  je to radio sam i da tako drugo nitko ništa nije primijetio. Kao običan građanin stekao sam dojam da je  Palm  izvlačio novac za  nekoga, a  zna se da u Virovitici o svemu odlučuju Ivica Kirin, Tomislav Tolušić i  Josip Đakić. Siniša Palm je bio  sklon kocki, ali nije on prokockao svih ovih 17, a možda čak i 25 milijuna kuna”, ističe  jedan oporbeni gradski vijećnik.

Iskusni kriminalist Željko Cvrtila  nedavno je izjavio za RTL  da je teško otkriti gdje završi novac kada se izvuče s računa. Moguće je da je  Palm  sve potrošio na sebe, ali je  jednako tako moguće da ga je dijelio sa svojim nalogodavcima koji su ga  “puštali” da  najmanje dvije, a možda čak i pet godina,  bez većih problema uzima  novac iz gradske blagajne. Palm je uplaćivao  gradski novac na račun lokalnog košarkaškog kluba kojemu je bio na čelu, ali je pitanje  što se  dalje događalo. Sada je Palm  mrtav pa  će istražiteljima biti puno teže  provjeriti je li sve potrošio na kocku ili je, što misli dobar dio građana Virovitice, podijelio s lokalnim moćnicima.

“Palm je volio kockati i logično je da je jedan dio  tog novca potrošio na kocku. Ali sumnjam da je sve što je uzeo iz blagajne potrošio na sebe. Ne bih se iznenadio da je na početku uzimao  za lokalne moćnike, a da je onda, kada je vidio da ga nitko ne kontrolira,  počeo uzimati i za sebe. Malo se zaigrao”,  ističe naš sugovornik koji pokojnog Palma opisuje kao mirnog i  pristojnog gradskog činovnika.

Pokušali smo dobiti izjave Tomislava Tolušića i Josipa Đakića, ali oni nisu odgovarali na telefonske pozive. Neki naši sugovornici  smatraju da je  Plenković  inzistirao  na smjeni Tolušića jer  je saznao neke informacije iz Virovitice pa  nije želio  riskirati novi skandal. Naglašavaju da je najutjecajniji  političar u Virovitici Josip Đakić  koji  s Tolušićem i Kirinom kontrolira sve bitne procese u  HDZ-ovoj utvrdi.

“Čestitao bih gospodinu Đakiću kojeg zovem Japa jer je on ustvari japa, on je otac dvojici političara. Radi se o tome da je nadmašen. Kad te učenici nadmaše, znači da si bio dobar: Tolušić puni naslovnice zadnjih par mjeseci, Kirin sa svojih 7,2 milijuna u Fimi mediji i sada 17 milijuna kuna. Što reći za jedan ovako mali grad? To je prestrašno”, rekao je za RTL  gradski vijećnik  Siniša Prpić.

Virovitički general Đuro Dečak smatra da se dogodilo veliki propust i da mu je nevjerojatno da nitko nije primijetio da netko uzima novce iz gradske blagajne. Zamolili smo ga da komentira spekulacije oporbenih zastupnik da je  Palm  “odrađivao” posao za Kirina, Tolušića i  Đakića, ali on je rekao da to ne bi komentirao. Samo je dodao da ne vjeruje da su se Đakić, Kirin i Tolušić  upuštali u tako nešto.