“Studenti” koji su optužili hrvatsku policiju bit će vraćeni u Nigeriju: Boje se Hrvatske

“Studenti” koji su optužili hrvatsku policiju bit će vraćeni u Nigeriju: Boje se Hrvatske

Dvojicu nigerijskih studenata Abia Uchenna Alexandra and Eboha Kennetha Chinedu vlasti Bosne i Hercegovine vratit će u zemlju porijekla – Nigeriju, potvrdio je ovo ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, uz objašnjenje da je to njihova želja, ali i da ih je strah od povratka u Hrvatsku.

“Oni su pristali da uđu u tzv. AVR program dobrovoljnog povratka, uz njihovu suglasnost mi ih možemo vratiti u njihovu zemlju porijekla, bez da ih izlažemo dodatnim procedurama, readmisijama itd.”, kazao je Dragan Mektić.

Ministar sigurnosti je pojasnio da nije iskorištena mogućnost readmisije (povratka u zemlju u kojoj je imigrant boravio prije ulaska u BiH), koju Bosni i Hercegovini, u ovakvim slučajevima, garantira sporazum poptisan sa Republikom Hrvatskom.

“Oni su iskazali veliku bojazan i strah od povratka u Hrvatsku, da bi tamo mogli biti dodatno maltretirani i da se jednostavno boje za svoj vlastiti život”, rekao je Mektić.

Mektić je još pojasnio da dva nigerijska studenta nisu tražila azil u BiH, te još jednom naglasio da će vlasti BiH omogućiti njihov povratak u Nigeriju.

Foto: N1