Sudac Turudić žestoko napao Grmoju, Raspudića i Daliju Orešković: S gnušanjem gledam na njihove izjave

Sudac Turudić žestoko napao Grmoju, Raspudića i Daliju Orešković: S gnušanjem gledam na njihove izjave

Na Županijskom sudu objavljena je presuda Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko, koji su proglašeni krivima. Zeljko je nepravomoćno osuđena na četiri godine i šest mjeseci zatvora, Saucha na tri  godine. Mnogi se pitaju je li sve moglo biti i prije gotovo, te trebaju li sudci imati malo više hrabrosti i odbiti prijedlog odvjetnika za grafološkim vještačenjem.

”Sudci imaju hrabrosti, sudci neke prijedlog usvajaju, neke odbijaju. U konkretnom slučaju naravno ne, to je tek prvostupanjska presuda. Mislim da su problem nedovoljno dobro provedene istrage”, kazao je predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić.

Prema njegovom mišljenju raspravni sudci dolaze u poziciju da za vrijeme rasprave, kad bi se trebali analizirati već provedeni dokazi, moraju provoditi nove dokaze.

Posebno se obrušio na političare koji su komentirali presudu istaknuvši da s gnušanjem gleda na njihove izjave.

“To gledam s gnušanjem, to mi je nevjerojatno da se tako usude ponašati političari. Saborski zastupnik Grmoja bi se kladio da prvookrivljenik nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Ja ga pitam je li on pročitao spis. Zna li on išta o tom, zna li on išta o vještačenju koje je provedeno. Na osnovu čega on tako zaključuje i je li on vidovit. Imamo dalje da saborski zastupnik Raspudić govori da je okrivljenik bio u saborskoj većini da ne bi bio osuđen. Mislim da su to jedne tako grube klevetničke izjave kojih bi se trebali  kloniti nosioci visokih političkih dužnosti. Tu se pribraja i jučerašnja izjava Dalije Orešković. Oni bi se trebali kloniti takvih neutemeljenih izjava i presuđenja prije samog suđenja”, izjavio je  Turudić

Foto: Denis Cerić/Hina