Sukob se nastavlja: Šprajc govorio o nekakvoj Laucovoj sljedbi

Sukob se nastavlja:  Šprajc govorio o nekakvoj Laucovoj sljedbi

Gordan Lauc odgovorio je Zoranu Šprajcu koji ga je žestoko kritizirao.

“Antivakseri u Hrvatskoj su sinoć dobili novog heroja: Zorana Šprajca. Činjenica je da sam u jednoj raspravi koju je pratilo nekoliko ljudi upozorio na preklapanje perioda intenzivnog cijepljenja i viška smrtnosti u većem broju zemalja. Tu pojavu intenzivno pratimo već mjesecima, kao što se prate i sve druge potencijalne nuspojave cjepiva i svih drugih medicinskih postupaka no to naprosto nije tema za medije, jer običan čovjek često ne razumije razliku između korelacije i kauzacije.

Nažalost u vrlo popularnoj informativnoj emisiji RTL Direkt jučer smo čuli tvrdnju “dr. Lauc, član Vladinog znanstvenog savjeta, prodavač glikanskih testova i adekvatnih privjesaka, je vrlo izravno svojoj sljedbi i javnosti sugerirao da je višak smrtnosti nastao zbog intenzivnog cijepljenja”.To nije istina. Činjenica da postoji vremensko preklapanje niti na koji način ne znači da su cjepiva uzrok tog viška smrtnosti.

To naprosto nije istina i nikada to nisam rekao. Isto tako nikada nisam osporavao višak smrtnosti koji je uzrokovao SARS-CoV-2 virus (samo što u lipnju i srpnju nismo imali puno smrti od virusa, tako da virus ne može objasniti višak smrtnosti u tom periodu).

Ne čini mi se vjerojatno da je Zoran Šprajc promovirao strah od cijepljenja kako bi reklamirao naše glikanske testove, a ova izjava čak nije niti u interesu pandemijskog marketinga, tako da mi je doista teško shvatiti motivaciju za ovakvo poticanje straha od cijepljenja… Možda ga brine to što je Hrvatska ispravnim fokusom na cijepljenje najstarijih već cijepila više od 72% starijih od 60 godina, a kako je značajan dio njih također zaštićen prebolijevanjem, i Vlada i narod znaju da nam SARS-CoV-2 nije primarni zdravstveni rizik u Hrvatskoj i pandemijski marketing nema baš nekog uspjeha u promicanju svojih ciljeva (širenje straha, nametanje covid-potvrda, cijepljenje djece i sl.)”, ističe Lauc.

Evo što je Šprajc rekao u svom komentaru.

Ministra zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Savjeta osvrnuo se i i na izjavu Gordana Lauca koji je rekao kako je višak smrtnosti u Hrvatskoj i drugim zemljama povezan, pazite sad, ne s koronom i epidemijom, nego s cijepljenjem.

Lauc i inače u svojim izjavama radikalno odstupa od epidemioloških preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Hrvatske liječničke komore, Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Kriznog stožera i Vlade RH, pa suprotno svim njihovim naporima da se smanji broj zaraženih dr. Lauc između ostalog propovijeda i misao kako se bolje zaraziti nego cijepiti.

Ta misao je stajala života nekoliko tisuća ljudi, ali ministra Beroša to ne smeta pa je bez problema prihvatio Laucevo objašnjenje. “Lauc je govorio i o svojim recentnim izjavama i to smo razriješili. Govorio je o mogućoj korelaciji, a ne o vezi smrtnosti i cijepljenja. On je zagovornik cijepljenja i suglasan je s ostalim članovima savjeta. Diljem svijeta su upravo necijepljeni rezervoar gdje se virus širi. I među cijepljenima je moguć prijenos virusa, ali ta je mogućnost daleko manja”, rekao je ministar Beroš.

Šteta što ministru moramo pokvariti ovako glupu izliku za tako ozbiljnu stvar, da budemo precizni smrtno ozbiljnu stvar, ali dr. Lauc, član Vladinog znanstvenog savjeta, prodavač glikanskih testova i adekvatnih privjesaka, je vrlo izravno svojoj sljedbi i javnosti sugerirao da je višak smrtnosti nastao zbog intenzivnog cijepljenja. Evo crno na bijelo. 

“Imamo i neočekivani višak smrtnosti u lipnju i srpnju koji se poklapa s intenzivnim cijepljenjem. Takve neočekivane viškove smrtnosti imaju i druge zemlje”, poručio je Lauc”, naveo je Šprajc u svom komentaru.