Sumorne vijesti iz Tompojevaca: Ove godine rođeno samo petero djece, a umrlo je 20 osoba. A slično je i u ostatku Slavonije

Sumorne vijesti  iz Tompojevaca: Ove godine rođeno samo petero djece, a umrlo je 20 osoba. A slično je i u ostatku Slavonije

Mnogi dijelovi Hrvatske suočavaju se s lošim demografskim trendovima, a crna je slika u slavonskoj općini Tompojevci. U ovih 8 mjeseci ove godine u pet sela rodilo se samo petero djece, a umrlo je 20 osoba.

Lošu sliku Općina pokušava preokrenuti mnogim mjerama, od sufinanciranja nekretnina, poticaja od 7 tisuća kuna za novorođenčad, do stipendija za studente, javlja HRT.

– Kod nas se teško nalazi posao, lakše ga je naći u gradu, grad možda može nešto više i ponuditi, no mi ćemo se probati boriti da to spriječimo što je više moguće. Nedavno smo donijeli odluku o sufinanciranju kupnje kuće ili izgradnje kuće na području Općine Tompojevci za mlade obitelji do 45 godina i evo raspisan je javni poziv, rekao je Ivan Štefanac, predsjednik Općinskog vijeća Općine Tompojevci.

Poziv je retroaktivno raspisan za cijelu 2022., a nekretnine su ovdje nerijetko jeftinije i od automobila.

Pitanje je i koliko će djece ostati u Tompojevcima jer je poznato da se iz Slavonije cijele obitelji sele u bogatije zemlje Europske unije.

Nisu Tompojevci jedino mjesto koje se suočava s bijelom kugom. Slični se procesi događaju u cijeloj Slavoniji, ali i nekim drugim dijelovima Hrvatske.

Foto: HRT