Supermen Vili stvarno se zaigrao: Evo kako je brutalno namještao posao svom prijatelju, bivšem Sanaderovom ministru

Supermen Vili stvarno se zaigrao: Evo kako je brutalno namještao posao svom prijatelju, bivšem Sanaderovom ministru

Vili Beroš, pisali smo jučer, odobrio je milijunski IT posao tvrtki koja je najpoznatija po izradi cvjetnim aranžmanima. Međutim, na istom natječaju vidljiv je još jedan neobičan detalj. Za posao stručnog koordinatora prijavila se jedna jedina tvrtka, osnovana dvadesetak dana prije roka, a vlasnik joj je bivši Sanaderov ministar.
Posao izrade projektne dokumentacije i tehničke specifikacije u projektu e-Bolnice, pisali smo već jučer, pripao je dvjema tvrtkama koje su se prijavile kao zajednica ponuditelja. Jedna od njih, po imenu Navada, najpoznatija je po svojoj cvjećarskoj djelatnosti. Godinu dana prije natječaja imala je samo 1100 kuna prihoda. Nema zaposlenih, pišu 24sata.

Vrijednost cjelokupnog natječaja je 4.19 milijuna kuna s PDV-om.
Međutim, ovaj natječaj razdijeljen je u dvije grupe – A i B. Grupa A, koja podrazumijeva dokumentaciju i specifikacije pripala je tvrtkama Dimeros i Navada. Oni su dobili 3.35 milijuna kuna za svoj posao.

Grupa B iz natječaja obuhvaća usluge stručnog koordinatora u projektu eBolnice. Na taj dio natječaja prijavila se jedna jedina tvrtka – Aenona Consulting. Njen vlasnik i direktor je Neven Ljubičić, bivši HDZ-ov ministar zdravstva i socijalne skrbi. Zanimljivo, tvrtka je, prema sudskom registru, osnovana 4. kolovoza 2020., samo dvadesetak dana prije 25. kolovoza, odnosno isteka roka za dostavu ponuda za natječaj. Procijenjena vrijednost nabave za ovaj dio posla iznosi 1.14 milijuna kuna bez PDV-a, a prema zapisniku o javnom otvaranju ponuda, Aenona je ponudila 10 tisuća kuna nižu cijenu – 1.13 milijuna kuna.

Taj stručni suradnik, navodi se u natječajnoj dokumentaciji, trebao bi biti “zadužen za praćenje projekta provedbe svih elemenata projekta, koordinaciju i nadzor aktivnosti projekta”. Odnosno, tkogod bude izabran, trebat će nadzirati Navadu, firmu koja se, uz IT, bavi cvjećarstvom.

 

Andrej Plenković i Vili Beroš slave pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima

Jučer smo se čuli s Ljubičićem koji nam je rekao da nije prošao na natječaju. Također, jučer su nam stigli i odgovori od Ministarstva zdravstva u kojima navode da za Grupu B, odnosno za usluge stručnog koordinatora nisu donijeli odluku o odabiru. Dakle, negirali su donošenje odluke o odabiru Ljubičića.

Zamolili smo ih da prokomentiraju činjenicu da je Ljubičićeva tvrtka osnovana samo dvadesetak dana prije roka za podnošenjem ponuda i upitali ih je li ministar Beroš u prijateljskim odnosima s Ljubičićem.

– Svi postupci javne nabave provode se sukladno Zakonu o javnoj nabavi i pripadajućim podzakonskim propisima, a u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi koji je trenutno na snazi, u otvorenom postupku javne nabave ponudu može, u roku za dostavu, dostaviti svaki zainteresirani gospodarski subjekt. Prof. Beroš profesionalno poznaje prof. Ljubičića obzirom da obojica dugo godina djeluju u istim stručnim krugovima – odgovorili su nam iz ministarstva. Zanimljivo, u natječajnoj dokumentaciji naglašavaju poželjne kvalifikacije za posao stručnog koordinatora, a koje uključuju iskustvo vođenja i koordinacije minimalno jednog nacionalnog projekta koji je u nacionalni zdravstveni sustav uvodio nove medicinske programe, kao i iskustvo vođenja ili upravljanja bolničkim zdravstvenim sustavom s minimalno 4 kliničkih bolničkih centara, 3 kliničke bolnice te 20 općih bolnica. Također, mora imati status najmanje redovitog profesora u trajnom zvanju, mora biti specijalist iz jedne od specijalizacija u Republici Hrvatskoj te mora raspolagati stručnim znanjem i iskustvom iz područja ugovaranja medicinskih usluga s bolnicama sa strane zdravstvenog osiguranja. Ljubičić, kako se čini, zadovoljava ove uvjete.

Naslovna fotografija: Neven Ljubičić i Ivo Sanader

Foto: Hina