Statistika covid bolnice u Dubravi: Čak pet posto pacijenata završilo u bolnici unatoč cijepljenju

Statistika covid bolnice u Dubravi: Čak pet posto pacijenata završilo u bolnici unatoč cijepljenju

Cijepio se prije četiri dana, a onda u KB Dubrava stigao s obostranom upalom pluća. Dijagnoza je, naravno, bila COVID-19, a pneumonija njezin teži simptom koji je taj pacijent razvio. Liječi se ondje, baš kao što se liječilo već gotovo dvije tisuće ljudi ove godine ili otprilike 500 svaki mjesec, uzmemo li prosjek.

A koliko uopće pacijenata koji su cjepivo primili ipak uspije razviti takve teže simptome bolesti, pitali smo upravo u KB-u Dubrava, piše Večernji list.

– Od 1. siječnja do 16. travnja ove godine imali smo 1936 pacijenata. Od toga, 97 je primilo cjepivo, s tim da ih je 85 dobilo samo jednu dozu, dok ih je 12 stiglo k nama nakon obje doze cjepiva – statistiku bolnice objasnila nam je infektologinja Nikolina Bušić. Pet posto pacijenata, pretvorimo li brojke u udjele, završilo je, dakle, na COVID odjelu, unatoč cijepljenju. Kako, pitamo.

– Velik dio njih zarazio se vrlo kratko nakon primitka doze, u roku od dan-dva – objašnjava nam liječnica da su pacijenti u doticaj s koronavirusom došli prije nego što je cjepivo razvilo svoj učinak.

Jer, kako su već prije objasnili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, određena razina imunosti može se očekivati dva tjedna nakon prve doze, ali ni ona se neće razviti u potpunosti, kao što neće ni spriječiti sam razvoj bolesti. Puna učinkovitost cjepiva postiže se tek deset do 14 dana nakon druge doze. Blaži simptomi, ako tada i dođe do zaraze, ono je što se može očekivati.

Foto: Hina

Facebook Comments