Susjed Frke Petešića: Oni nas smatraju budalama i ovcama, a kao veliki domoljubi samo gledaju kako iskoristiti narod

Susjed Frke Petešića: Oni nas smatraju budalama i ovcama, a kao veliki domoljubi samo gledaju kako iskoristiti narod

Kada smo se kao zgrada napokon složili da podignemo i kredit za obnovu fasade, službenice Državnih nekretnina su nam rekle da oni ne žele u tome sudjelovati jer su već potrošili na obnovu stana u kojem je Frka Petešić.

Predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić u više je navrata javno ustvrdio kako nije ubrzao obnavljanje stana u Jurišićevoj kojeg koristi, već da su Državne nekretnine hitno intervenirale samo zato jer je njegov stan bio najoštećeniji.

Sada je o cijelom slučaju otvoreno odlučio progovoriti jedan od njegovih susjeda.

“Znate, ja to više ne mogu gledati i slušati. Pa oni nas smatraju budalama i ovcama, a kao veliki domoljubi samo gledaju kako iskoristiti narod. I onda se čude što nam mladi odlaze. Sramotni su”, rekao je za 24 sata Milan Božić, vlasnik stana od 50 četvornih metara u istoj zgradi.

Odlučio je javno istupiti nakon što Vlada i Državne nekretnine tvrde da Frki Petešiću nije ništa obnovljeno preko reda i da su se samo priključili obnovi ostalih stanara.

“Kada smo se kao zgrada napokon složili da podignemo i kredit od 1,1 milijun kuna za obnovu fasade, službenice Državnih nekretnina su nam rekle da oni ne žele u tome sudjelovati jer su već potrošili preko 160.000 kuna na obnovu stana u kojem je Frka Petešić!. Zamislite. Mi smo se svega naplaćali, a oni nisu htjeli sudjelovati iako su 36 posto suvlasnici zgrade. Jedva su na kraju pristali zalaganjem bračnog para Ćurić koji je sve vodio. Naravno da su oni Frki Petešiću odmah obnovili stan, nek ljudi dobiju sve na pladnju”, rekao je.

Kaže da susjedi koji imaju stanove slične kvadrature kao Petešićev zbog obnove plaćaju pričuvu po 900 kuna, a za njega to pokriva država. Pričuva je, naime, zbog obnove porasla na devet kuna po kvadratu, a predstojnik ureda plaća cijeli najam – pet kuna po kvadratu. Za stan od 96 kvadrata tako Državne nekretnine prime od Frke Petešića 484 kune, a za pričuvu plate 864 kune. Pa su i na gubitku.

Božić zahvaljuje bračnom paru Viktoriji i Luki Ćurić koji su pokrenuli obnovu i kaže da bez njih ne bi bilo obnove cijele zgrade. Državne nekretnine bi obnovile samo stan predstojnika ureda Vlade. Smeta mu što se govori da su Državne nekretnine pogurale obnovu cijele zgrade iako to nije točno.

“I iz Vlade i Državnih nekretnina bi se trebali ispričati bračnom paru Ćurić koji su ogromnim zalaganjem i svojim osobnim radom uspjeli obnoviti zgradu. Državne nekretnine i još neki suvlasnici uopće nisu htjeli sudjelovati u obnovi fasade. Državne nekretnine nisu bile ažurne kod popravaka na susjednoj zgradi u Jurišićevoj 10 u kojoj su oni većinski suvlasnici, kao što su bile ažurne u obnovi stana predstojnika Vlade. Na toj susjednoj zgradi je prijetio zabatni zid i greda da padne upravo na naš krov i stan na trećem katu, ali i to je morao sređivati bračni par Ćurić. Istovremeno Državne nekretnine su u to doba samo brinule kako obnoviti stan Frke Petešića i tamo su radovi već trajali – kaže Božić za 24 sata.

Foto: Hina