SUTKINJA PRESUDILA: Oslobodila optužene Hrvate. Pernar odmah komentirao odluku

SUTKINJA PRESUDILA: Oslobodila optužene Hrvate. Pernar odmah komentirao odluku

Sa sat vremena zakašnjenja sutkinja Mary Mulanda ušla je u sudnicu, javljauju 24sata. Počela je čitati odluku.

Sud je utvrdio da država nije uspjela dokazati slučaj, nalog za puštanje ide odmah, javlja 24sata.

Teško je opisati što sad osjećam. Vidjela sam u medijima, čekam se da čujemo”, za DNEVNIK.hr rekla je članica obitelji Hrvata nakon što su mediji objavili da su oslobođeni od optužbe.

Još nije poznato što će biti s djecom.

Hrvati su oslobođeni, potvrdili su Večernjem listu i iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Podsjetimo, optuženi Hrvati su uhićeni 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli. Policija ih je presrela dok su se, vodeći sa sobom četvero djece iz DR Kongo koje su netom posvojili, vraćali kući u Zagreb. Djecu je preuzela zambijska socijalna služba i odvela na tajnu lokaciju. Obrat se dogodio 6. veljače kad je optužnica zaustavljena, a Hrvatima je dano 48 sati da napuste zemlju. No dok su sutradan ulazili u avion ponovno su uhićeni.

Odvjetnik obrane Gideon Kalandanya sutkinji Mary Mulanga na prošlom je ročištu predložio da Hrvate oslobodi te da se s djecom vrate u Hrvatsku.

Odluku komentirao i Ivan Pernar koji se još uvijek nalazi u Zambiji

“Ako tužiteljstvo ne uloži žalbu ili žalba bude odbijena, odluka sutkinje postaje pravomoćna.

Zambijski zakon govori da bi netko bio osuđen za trgovinu ljudima, nije dovoljno samo da posvajanje bude nezakonito, nego je potreban i element iskorištavanja djece.

Što je točno sutkinja odlučila javit ću uskoro, ali sudeći po ovoj odluci, možemo ustvrditi da optuženi nisu krivi za trgovinu djecom”, napisao je Pernar.

“Nikad nije bilo napetije ročište i nikad nije bilo veće kašnjenje. Ušli smo u 57. minutu čekanja.

Mislim da svima živci rade jer svi napeto iščekuju odluku sutkinje. Ovo je napetije od nogometne utakmice”, napisao je Ivan Pernar.