Šveđani se hvale da u njihovoj zemlji gotovo nema korupcije: Ali zato njihova perjanica Ericsson obilno izvozi korupciju

Šveđani se hvale da u njihovoj zemlji gotovo nema korupcije: Ali zato njihova perjanica Ericsson obilno izvozi korupciju

Švedska telekomunikacijska tvrtka Ericsson pristala je platiti 1,2 milijarde dolara, u nagodbi izvan suda, nakon što je američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo istragu optužujući ih za podmićivanje političara i korupciju, prenosi BBC.

U razdoblju od 2000. do 2016. godine Ericsson je, prema objavi Ministarstva pravosuđa u petak, podmićivao dužnosnike u vladama Kine, Vijetnama, Indonezije i Kuvajta.

– Koruptivno ponašanje Ericssona uključivalo je izvršne direktore na visokim razinama i trajalo je 17 godina u najmanje pet zemalja, a sve u pokušaju da se poveća profit – objasnio je Brian Benczkowski, voditelj kaznenog odjela u američkom ministarstvu pravosuđa.

Među ostalim, Ericsson je priznao da su usmjeravali desetke milijuna dolara u fondove koji su se koristili za kupovanje raskošnih poklona i usluga dužnosnicima tih vlada, a onda su “naštimavali” poslovne knjige kako bi izdatke prikrili. Cilj podmićivanja bio je učvršćivanje pozicije u azijskom telekomunikacijskom sektoru, gdje su telekom tvrtke većim dijelom u državnom vlasništvu.

Kao dio nagodbe, Ericsson mora platiti sudsku kaznu od 520 milijuna dolara, ali i dodatnih 540 milijuna dolara američkom regulatoru SEC-u. Inače, američki zakon dopušta da nadležnost nad procesuiranjem korupcije neke strane tvrtke preuzme američko pravosuđe ako se dionice te tvrtke prodaju na američkim burzama ili ako zločin utječe na američko područje i njihov financijski sustav.

Zadnjih godina Ericsson se pokušava nametnuti kao globalni dobavljač opreme za 5G mrežu, a na tom polju glavni mu je takamac kineski Huawei. Usprkos tome, Kina je Ericssonovo drugo tržište za opremu za 5G, nakon SAD-a. Hoće li se Ericsson, nakon što se Huawei našao na crnoj listi, zbog ovoga naći u problemima na američkom tržištu ostaje za vidjeti.

Foto: Bjorn Larsson Rosvall/EPA/Hina