Talijanski provokator otkrio lice: Objesio zastavu za stogodišnjicu “D’Annunzievog revolucionarnog pothvata”

Talijanski provokator otkrio lice: Objesio zastavu za stogodišnjicu “D’Annunzievog revolucionarnog pothvata”

“Ja sam Robert di Biaso i preuzimam svu odgovornost za ono što se dogodilo” započeo je mladić objavu u kojoj se “pohvalio” da je baš on, s još dva pomagača, na trsatsku gradinu u Rijeci objesio talijansku zastavu.

Tvrdi da se ne radi o činu koji je usmjeren protiv Hrvata, nego o “romantičnom” i “avanturističkom” činu, “radi sjećanja na stogodišnjicu D’Annunzianskog revolucionarnog pothvata”. Dodao je da kao Talijan smatra Rijeku talijanskom.

U podosta opširnoj objavi koja podsjeća na pamflete ranog fašizma i sličnih pokreta tvrdi da mu nije bio cilj privlačenje pozornosti, nego “vratiti izgubljene vrijednosti u našu kulturu i društvo”. Raspisao se i o “velikoj i vrloj zemlji” o “skupljanju izgubljenih komadića te zemlje” i o “istinskoj ljubavi prema zemlji, narodu, domu.”

Osim toga, žali se na egoizam modernog društva gdje svatko misli samo na sebe umjesto da radi za opće dobro nacije. Kao problem je spomenuo i bankare te podređenost politike ekonomiji.

Po svemu sudeći vrlo je jasno da je čin inspiriran ideologijom fašizma. Bit će zanimljivo pratiti reakcije talijanske javnosti i politike.

Gabriele D’Annunzio, istaknuti član fašističkog pokreta je 1919 godine s bandom sljedbenika upao u Rijeku koja je tada bila pod međunarodnom upravom, i preuzeo vlast. Uspostavio je fašistički režim tri godine prije Mussolinijevog preuzimanja vlasti u Italiji. 1920. je srušen s vlasti od strane talijanske vojske nakon čega je grad priključen Italiji.

Foto: Facebook