TELESKOP EKSKLUZIVNO DOZNAJE: Evo kada će biti poznati rezultati testiranja cijepljenih zdravstvenih radnika

TELESKOP EKSKLUZIVNO DOZNAJE: Evo kada će biti poznati rezultati testiranja cijepljenih zdravstvenih radnika

Rezultati testiranja cijepljenih zdravstvenih radnika, koji su s COVID potvrdama bez ikakve kontrole mogli ulaziti u bolnice, bit će poznati sutra, doznaje Teleskop iz dobro obaviještenih izvora u Ministarstvu zdravstva. Testiranje je provedeno u prvoj polovici prosinca i trajalo je deset dana. Hrvatski zavod za javno zdravstvo želio je utvrditi koliko zaraženih ulazi u bolnice s urednim COVID potvrdama.

Naš sugovornik se ne slaže s kritičarima koji tvrde da rezultati kasne.

“Nije neobično da analize rezultata traju dugo kod znanstvenih istraživanja”, kazao je naš izvor koji nije izravno odgovorio na pitanje o tome je li bilo puno zaraženih među onima koji su imali COVID potvrde. Samo je zagonetno dodao da trebamo pričekati analizu te da je istraživanje proveo Capakov HZJZ koji će i predstaviti rezultate.

U istraživanju je sudjelovalo pet KBC-ova s oko 1000 ispitanika, tri kliničke bolnice s 251 ispitanikom i isto toliko općih bolnica. Ukupno je riječ o 1500 cijepljenih zaposlenika. Ispitanici su bili podijeljeni u tri skupine. U prvoj su bili cijepljeni prije manje od šest mjeseci, u drugoj prije više od šest mjeseci i u trećoj oni koji su primili booster.

Doktor Gordan Lauc je u svojim javnim nastupima snažno kritizirao COVID potvrde s kojima se bez testiranja moglo ući u bolnice. Smatra da je to bio jedan od razloga zašto se u bolnički sustav često probijao COVID. Nedavno je kritizirao ministra Beroša i tražio od njega da što prije objavi rezultate ovog testiranja.

“Kako objasniti da bolnica u Splitu ima jako puno zaraženih, a Dubrovnik, Zadar i Šibenik nemaju. Je li netko možda usporedio datume hospitalizacije i datume pozitivnog testa. Možda im virus u bolnice unose cijepljeni djelatnici koje zahvaljujući COVID-potvrdama ne testiraju. Rezultati testiranja cijepljenih zdravstvenih radnika nikada nisu objavljeni. To bi možda bio zanimljiv zadatak za istraživačko novinarstvo”, napisao je doktor Lauc u jednom komentaru.

Foto: Hina