Teške optužbe na račun predsjednika Hrvatske obrtničke komore: Je li Ranogajec ilegalno financirao Tušekovu kampanju?

Teške optužbe na račun predsjednika Hrvatske obrtničke komore: Je li Ranogajec ilegalno financirao Tušekovu kampanju?

Nije trebalo dugo čekati pa da u jeku “ustanka” protiv obveznih članarina Hrvatskoj gospodarskoj komori na red dođe i Hrvatska obrtnička komora. Naime, i ovdje je riječ o tome, kako nam kažu obrtnici s kojima smo porazgovarali, da nije problem sama članarina, nego ono što se za nju dobije.

Jednako tako prozivaju se zaposlenici HOK-a kao oni koji ne rade ništa ili jako malo za svoje članove, a za predsjednika Dragutina Ranogajca predsjednik sekcije zagrebačkih ugostitelja obrtnika Franc Letica kaže da je to najveći “uhljebitus nakaradus” za kojega je čuo, piše Slobodna Dalmacija.

Jučer je na mail adrese redakcija stigao i dopis Nove ljevice u kojem informiraju javnost kako su od ministra financija Zdravka Marića zatražili da im odgovori na pitanje je li izvršena naplata porezne kazne Hrvatskoj obrtničkoj komori na temelju nagodbe postignute 2018. između Komore zastupane po predsjedniku HOK-a Dragutinu Ranogajcu i Ministarstva financija?

Novoj ljevici je, naime, od zaposlenika HOK-a stigla informacija o poreznom nadzoru u HOK-u, što je rezultiralo visokom kaznom prema navedenoj obrtničkoj asocijaciji s obveznom članarinom, a navodi se iznos od 1,86 milijuna kuna.

U dopisu Nove ljevice, koji potpisuje saborska zastupnica Rada Borić, pitaju koji je točan iznos naplaćene kazne jer im je, kako kažu, od zaposlenika HOK-a stigla informacija da je trebalo platiti oko 2,5 milijuna kuna, a da je tek nagodbom iznos smanjen na 1,86 milijuna zbog nepravilnosti?

Dodaje se da će biti zanimljivo vidjeti je li naplaćena kazna HOK-u i Ranogajcu, očito bliskom nedavno smijenjenom predsjedniku županijske organizacije HDZ-a Žarku Tušeku, uz čiju podršku je proveo, a možda iz sredstava HOK-a i ilegalno financirao 2017. svoju kampanju za izbore za župana Krapinsko-zagorske županije. To tek treba utvrditi, jer Tušek je već pokazao sklonost mogućim ilegalnim radnjama u izbornim procesima, ističu iz Nove ljevice.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec

U ovom slučaju obrtnici su možda ostali “kratki” za 1,86 milijuna kuna, ali čini se da još nema pravog mehanizma da efikasno utječu u nadzor tokova svog novca koji moraju uplaćivati HOK-u temeljem prisilne članarine.

Da za počinjenu štetu obrtnicima od 1,86 milijuna kuna, čiji novac HOK prisilno prikuplja kroz obveznu članarinu, Ranogajec i njegova glavna tajnica Violeta Jelić financijski odgovaraju, možda ne bi bilo tako snažnih javnih inicijativa da tom “haraču” jednom dođe kraj.

– To je sve notorna laž – odmah nam je rekao Dragutin Ranogajec. Pojasnio je o čemu se radilo. Naime, priznaje da nekoliko godina nisu izvršavali obveze po putnim nalozima svojih članova pa je naprosto nastao nesporazum.

– Postojala je i prijava vukovarskom DORH-u kojemu su u Komori uspjeli dokazati kako nije riječ o namjernom neizvršavanju financijskih obveza, već o čistoj grešci i naravno da smo se zbog toga uspjeli nagoditi – pomalo je bio uzrujan Ranogajec, dodavši da su svi njihovi papiri čisti kao suza i kako nitko ne može dokazati da je on ili bilo tko od njegove ekipe na čelu Komore ikada ijednu kunu potrošio protuzakonito.

– Ranogajec vam je Putin u HOK-u, on vam je sebi podesio statut tako da stalno može biti biran na čelnu poziju – govori Franc Letica.

– A nikada ništa nije učinio od onoga što su članovi zahtijevali. Kad mu trebaju ruke za glasanje, okruži se svojima, promijenio je prvi put Statut na pola drugog mandata, a poslije ga je potpuno podesio za ponovni izbor na čelnu funkciju. Kažem vam, uhljeb nad uhljebima. Kandidirao se za župana, a ni njegova ulica nije glasala za njega – ogorčen je Letica. Govori nam da je u samo posljednje dvije-tri godine ugašeno tisuću i pol obrtnika. Preimenovali su se u drugi oblik rada prije svega zato što se Komora nikada nije izborila za izmjenu zakona po kojemu vlasnici obrta odgovaraju svojom imovinom.

– Sada zbog mjera protiv epidemije s 1. siječnja imamo točno tisuću i devedeset osam odjavljenih ugostitelja obrtnika u zemlji, navodi Slobodna Dalmacija.